Название
Svētceļnieks ar raganu brauc uz elli
Rencēnmuiža, Rencēnu pagasts, Valmieras novads,

Teika dzirdēta Rencēnmuižā, teicējs nav norādīts.

РасшифровалMaigaJankevica
ПодтвержденоДа
Исправлен2019-12-15 04:58:40
Расшифровкаsapratusi, ko zaldāts par zosi stāstijis. Bet tur jau vairs nekā nevarējis darīt no tās reizes viņa nevienu zaldātu nav ielaidusi savā mājā.

12148

№ 14.
Reiz dzīvojis kāds vīrs. Viņam nav bijis ne sievas, ne bērnu. Viņš ēdis tikai dzīvniekus un zvērus. Stirnas un zaķi no laba prāta skrējuši vīra podiņa. Kungi dabūjuši zinat kā vīrs viens pats vien stirnas un zaķus apēd gājuši vīru apcietināt. Kungi aizbraukuši pie vīra; vīram pašreiz vārijies podiņš. Kāmēr šie tur tā strīdījušies viena stirna skrējusi gar pirti pa celiņu ķēkī un podiņā iekšā. Vīrs teicis: skataties kungi, viņi man jau paši skrien podiņa. Kungi arī nav nekā vīram varējuši darīt "kam laime tam laime".

12149

№ 15.
Reiz dzīvojis kāds vīrs, kuŗš arī ēdis meža zvērus. Pie tiesas viņam prasīts kādēļ viņš ēdot meža dzīvnieciņus, tie jau tāpat gribot dzīvot kā viņš. Bet vīrs atbildējis kā tādus jau varot ēst kas mežā nobeigušies. (Zināms vīrs jau pats dzīvniekus nogalinājis un tad nesis uz māju.)

12150

16.
Kāds svētceļnieks apstaigājis pasauli. Bijis vakars. Lauku vidū viņš ieraudzījis mājas. Piegājis pie durvīm, uz kurām stāvējis uzrakstīts "Raganu krogs". Atvērot čīkstošās durvis tas iegājis krogus istabā. Pie galda sēdējis krodznieks un lasījis bībeli. Apsveicinājušies. Svētceļnieks prasījis vai nevarot dabūt naktmājas [naktsmājas]. Nakts esot laba bet mājas neesot. Krodznieks licis, lai atnesot vakariņas. Tās atnesusi krodznieka jaunā sieva. Krodznieks piesolījis arī dzeramo. Tā bijusi līdzīga žultij. Svētcelnieks prasījis no kā šis sastāvot. Šņabī izmērcētām kumelītēm, pelašķiem aboliņu saknēm, zirnekļa tīkliem, čūskas ādas.
ПодтвержденоДа
Исправлен2019-12-15 05:12:32
РасшифровкаSvētceļnieks paģībis. Uztaisīta gulta "spoku bedrē". Līdz ko [Līdzko] svētcelnieks apgūlies uz viņa gultas atvērusies lūka, pirmais pa to ielēcis krodznieks, bet pēc tam krodznieka sieva. Sieva iesitusi krodzniekam trīs reizes un tas pārvērties par zirgu. Braukuši uz elli. Svētceļnieks apkaitinājis elles kungus. Elles aukstmaņi [augstmaņi] visi centušies iesist pa seju. Viņš atmodies. Lietus lijis viņam sejā. Iegājis krogus istabā Krodznieks mēģinājis pierunāt, lai paliek uz brokastīm, bet viņš nav palicis un aizgājis.

12151

№17.
Reiz kāds saimnieks braucis gar "Podkrogu" un saticis divas dāmas. Viņas lūgušās, lai viņas arī pavedot. Saimnieks domājis var jau arī pavest ceļš jau nav slikts. Dāmas arī iesēdušās, bet visu laiku nekā nav vairāk runājušas. Kad saimnieks braucis par Podkroga kalniņu uz leju, viņš nomanijis, kad dāmām nav cilvēka miesa tā kā kauli vien izlikušies. Kā ticis ielejā tā kamana pasvērusies uz dāmu pusi un viņas izkritušas no kamanas. Saimnieks nu laimīgs, kad ticis no viņam vaļā, jo visu laiku cietis bailes. Vēlāk viņš atskatijies atpakaļ un vairs nekā no dāmām nav manijis. Kad pārbraucis mājās zirgs bija tīrās putās noskriets. Pēc tam saimnieks nogulējis veselu mēnesi slims. Tas viņam bijis no lielām bailēm, kad kāds nācis istabā, tad viņš tā kā slēpties vien gribējis.

12152

№ 18.
Reiz kāds kungs aprecējis [apprecējis] ķēniņa meitu. Ķēniņš gan labprāt negribējis dot, bet kungs viņam to slēpus nozadzis. Ķēniņš par to sadusmojies un solijis kungu dzīvu zemē iedzīt, ja tik dabūs rokā. Ķeniņš nu izlicis sargus, kas lai kungu nogalina, bet kunga sulaiņi to tūliņ paziņoši pašam kungam. Kungs nu vairs nedrīkstējis uzturēties ilgāki mājā, tādēļ slēpus līdis naktīs pie lielmātes
Открыть

Kāds svētceļnieks apstaigājis pasauli. Bijis vakars. Lauku vidū viņš ieraudzījis mājas. Piegājis pie durvīm, uz kurām stāvējis uzrakstīts "Raganu krogs". Atverot čīkstošās durvis, tas iegājis krogus istabā. Pie galda sēdējis krodznieks un lasījis Bībeli. Apsveicinājušies. Svētceļnieks prasījis, vai nevarot dabūt naktsmājas. Nakts esot laba, bet mājas neesot. Krodznieks licis, lai atnesot vakariņas. Tās atnesusi krodznieka jaunā sieva. Krodznieks piesolījis arī dzeramo. Tas bijis līdzīgs žultij. Svētceļnieks prasījis, no kā šis sastāvot. - No šņabī izmērcētām kumelītēm, pelašķiem, āboliņa saknēm, zirnekļa tīkliem un čūskas ādas. Svētceļnieks paģībis. Uztaisīta gulta "spoku bedrē". Līdzko svētceļnieks apgūlies, uz viņa gultas atvērusies lūka. Pirmais pa to ielēcis krodznieks, bet pēc tam krodznieka sieva. Sieva iesitusi krodzniekam trīs reizes, un tas pārvērties par zirgu. Braukuši uz elli. Svētceļnieks apkaitinājis elles kungus. Elles augstmaņi visi centušies iesist svētceļniekam pa seju. Viņš atmodies. Lietus lijis viņam sejā. Iegājis krogus istabā. Krodznieks mēģinājis pierunāt, lai paliek uz brokastīm, bet svētceļnieks nav palicis un aizgājis.

Легенда карты

Показаны записи 1-1 из 1.