Название
18. Akmens rakstība
migrate
Gotland, Sweden
Открыть

Šodien debesmannas smalkmaizītes pārvietojas ar vējspārnu ātrumu sirds sekundē. (Mākoņi).
Zelta gaiļa tornī uzmirdz iluminators. Apaļš lodziņš koka durtiņās. Apkārt tornim vijas margas. Tik augstu tūristus nelaiž. Tūristi kāpj akmens tornī, zem zvana. Viņu melnie silueti kā milzīgas zvana mēles retumis sakustas. Aizvien retāk. Faro salā ziemā ir 140 iedzīvotāji. Visbijā? Manis te nebūs. Katedrālē ir piemiņas stūrītis. „Andra” pasaules kara laikā aizgājuši bojā tik un tik, akmenī rakstīti viņu vārdi. Ir gravīra ar laivu, kurā mutuļo ūdens. Liekas, tie mācekļi, bet viņiem trūkst Kristus. Tie ir latviešu bēgļi, tā izlasu. Un vēl iegravēti to vārdi, kuri kuģoja ar prāmi Estonia.
Vakar vētra lapas grieza virpulī. Ģeometriski precīzā divmetru aplī, iegriež kā ruleti reizes sešas un metas tālāk. Grābt un plēst. Tādam vējam viens pīpis – kuģis vai lapiņa. Baznīcēni no baznīcas metas skriešus laukā. Kāda paslēpusies aiz torņa pīpē un runā pa telefonu. Bet baznīcā klusi un silti. Vakaros, dienās, vienmēr vienādi. Tas no Dieva vārda, kas nu jau gandrīz astoņsimt gadus, sludina mieru. Un vārdi gravējas akmenī. Dieva vārdam pat akmens var kļūt pakļāvīgs. Mīksts kā jūraszāļu sūklis. Miers ar mikroviļņu precizitāti izstaro cauri maniem kauliem, sirdij, atmiņām.
Sirmo tūristu apspīd zaļa, jo zaļa gaisma. Es sēžu ierāvusies krēslā maza maziņa, nepamanāma, un gaidu, kad viņam trāpīs visas trīs pamatkrāsas. Viņš soļo starp kolonnu ēnām un sarkanās vitrāžu gaviles tā arī neietonē viņa matus. Vitrāžu zaļais tiek sievai. Citam tūristam uz sirds milzīgs objektīvs. Viņa otrā puse ar bērniņu zem sirds izstaigājusies gurdi atkrīt krēslā. Nē, tornī viņa nekāps. Vīrs arī tad neies. Brīdi abi pamīņājas kā apjukuši jēri. Nodzindz naudiņa kastē, durvis novaidas, abi prom.
Baznīcas kalpotājs no dēļa, kur bērnu zīmējumi, tā zibenīgi atķeksē vien viņam zināmos un ieslēdz savā kambarī. Es atceros kā netālu no Londonas stacijas bērni ar krītiņiem bija izkrāsojuši gandrīz vai visu tuneli. Pelēkās grīdu plāksnes no viena lielveikala līdz otram. Un nevis sašvīkojuši, bet rūpīgi zīmējuši, centušies. Puķes, kuģi, koki un viņi paši. Arī mammas un tēti. Bet tad atbrauca ielu tīrītājs ar savu ūdens ripuļa slotu un to zīmējumu netīrību noslaucīja nost.

Легенда карты

Показаны записи 1-5 из 5.