Название
Rotaļās iešana, dejošana, svētku svinēšana
Sondori, Preiļu pagasts, Preiļu novads
РасшифровалElīna
ПодтвержденоДа
Horeogrāfiskās folkloras pieraksts.
Znotiņa Anita Andreja meita, dzimusi 1946 gadā 13 jūlijā Preiļu raj. Sondoru ciema padomē. Pašreiz dzīvoju arī Preiļu raj. Sondoru ciema padomē. Esmu pabeigusi 8 klases. Un esmu iestājusies neklātienē Rīgas elektromehāniskajā tehnikumā. Tagad strādāju Sondoru ciema padomes kluba vadītāja.

12

Pirmo reizi es sāku iet rotaļas pirmajā klasē. Mums mācīja tādas rotaļas kā, Kumeliņi, kumeliņi, Krauklītis sēž ozolā, Lakstīgala kroni pina, Rīga dimd, Jaunie draugi un Vītenītis. un Zvejnieciņš. Tās rotaļas mums ļoti patika. Un mēs ar lielu patiku tās dejojām. Bet no visām man tomēr vairāk patika Zvejnieciņš.
Un kad biju pabeigusi pamatskolu un aizgāju uz citu skolu mācīties. Tad tur mūs mācīja arī dejas ne tikai rotaļas. Mums mācīja kā dejas Plaukstenpolka, Mugurdancis un Jautrais paris. Bet vairāk es neatceros. Man tomēr labāk patika no šīm dejiņām kā Jautrais pāris. Un tās dejas mēs izpildījām skolas vakaros.
Vasaras saulgriežu, līgo svētkus ziemas saulgriežu un ziemassvētkus es neatceros ko dejoja, bet tagad pie mums šos svētkus neatzīmē.
Kāzu, kristību
РасшифровалZane Bičevska
ПодтвержденоДа
Расшифровкаdzimšanas dienā gan pie mums nedejo ne rotaļas ne dejas.
Bet tikai sarīkojuma dejas. Tā piemēram, valsi, polku un citas sarīkojuma dejas. Nu sarīkojuma dejās dejo visiemīļotāk valsi un tango.
Bet ne tikai bērnībā vien patika rotaļas, bet tagad arī ejam ar lielu patiku rotaļas, dejas pārtraukuma laikā. Un mēs ejam tagad visbiežāk kā rotaļas Sudmaliņas, Zveinieciņš [Zvejnieciņš], Kumeliņi, kumeliņi un citas rotaļas. Un tās ir visiem pazīstamas rotaļas. Un tās mēs ejam ar lielu interesi. Pie mums sarīkojumi notiek katru nedēļu vienu reizi nedēļā. Man vislabāk patīk rotaļa Zveinieciņš. Zveinieciņš var izpildīt kā rotaļu un kā deju. To var izpildīt ar dziedāšanu un ar mūziku.

13

Zveinieciņš [Zvejnieciņš].
Sākum stāvoklis: Dejotāji nostājas blakus ar seju dejas ceļa virzienā. Rokas krustiskajā satvērienā.
Pirmais gājiens.
1-4 t 2 x, 5-8 t 2 x,
1-4 t 2 x Paris iet gājiena soļiem dejas ceļa virzienā (puisis sāk ar kreiso, meita ar labo kāju)
5-8 t 2 x Pāris dodas dejas ceļa virzienā ar polkas soļiem
Zveinieks mani aicināja
Nāc, meitiņa, laiviņā (2 x)
Es neiešu zveinieciņi
Tavā oša laivinā (2x)
Otrais gājiens
1-4 t 2 x; 5-8 t 2 x;
1-4 t 2 x Izpilda pirmā gājiena 1-4 t darbības
5-8 t 2 x Pāri griežas četriem  polkas soļiem labo elkoņu satvērienā, brīvā roka puisim pacelta sānis galvas augstumā, meitai sānos. Dejotāji skatās pār plecu viens uz otru.
Tev vējiņi tālu pūta
Saule vaigus balināj (2 x)
Saule vaigus balināj
Vējiņš matus balināj (2 x)
Trešais gājiens
1-4 t 2 x Izpilda pirmā gājiena 1-4 t darbību.
5-8 t 2x Paris latviskajā aptvērienā dejo apaļo polku dejas ceļa virzienā
Vai tu nāksi vai ne nāksi,
Es jau tevi ņemšu (2 x)
Nu ir rokā, nu ir rokā
Mana paša līgaviņ (2 x)
Открыть

Pirmo reizi sāku iet rotaļās pirmajā klasē. Mums mācīja tādas rotaļas kā "Kumeliņi, kumeliņi", "Krauklītis sēž ozolā", "Lakstīgala kroni pina", "Rīga dimd", "Jaunie draugi", "Vītenītis" un "Zvejnieciņš". Tās rotaļas mums ļoti patika. Un mēs ar lielu patiku tās dejojām. Bet no visām man tomēr vairāk patika "Zvejnieciņš".
Kad biju pabeigusi pamatskolu un aizgāju uz citu skolu mācīties, tad tur mūs mācīja arī dejas, ne tikai rotaļas. Mums mācīja dejas "Plaukstiņpolka", "Mugurdancis" un "Jautrais pāris". Bet vairāk es neatceros. Man tomēr labāk patika no šīm dejiņām "Jautrais pāris". Un tās dejas mēs izpildījām skolas vakaros.
Vasaras saulgriežos, Līgo svētkos, ziemas saulgriežos un Ziemassvētkos es neatceros, ko dejoja, bet tagad pie mums šos svētkus neatzīmē. Kāzās, kristībās, dzimšanas dienā gan pie mums nedejo ne rotaļas, ne dejas, bet tikai sarīkojumu dejas. Tā piemēram, valsi, polku un citas sarīkojumu dejas. No sarīkojumu dejām vislabprātāk dejo valsi un tango.
Bet ne tikai bērnībā vien patika rotaļas, bet tagad arī ejam ar lielu patiku rotaļās, dejojam dejas pārtraukuma laikā. Un mēs ejam tagad visbiežāk rotaļas "Sudmaliņas", "Zvejnieciņš", "Kumeliņi, kumeliņi" un citas rotaļas. Un tās ir visiem pazīstamas rotaļas, tās mēs ejam ar lielu interesi. Pie mums sarīkojumi notiek katru nedēļu vienu reizi nedēļā. Man vislabāk patīk rotaļa "Zvejnieciņš". "Zvejnieciņš" var izpildīt kā rotaļu un kā deju. To var izpildīt ar dziedāšanu un ar mūziku.

Легенда карты

Показаны записи 1-1 из 1.