Файл
Ak3-iss-dzivesstasts-01-0042
РасшыфроўшчыкIlze Ļaksa-Timinska
Адноўлены2018-11-26 16:24:35
Расшыфроўкаvecākas bikses, kādas liekas zeķes un tā tālāk. Ka man nebija ko nest vairāk kā deķis, tad pievācu vēl vienu kreklu un aitādas vestīti. Nevarēja jau būt drošs kur ziemu pavadīšu, jo dzelzceļu stacijas vietā kā bija solīts jau runāja ka būs jāiet uz jaunu nometni un tas jau ir skaidrs ja vienreiz piekrāp, tad jau nava garantijas ka nekrāps arī uz priekšu. Mājās jau būšu, bet jautājums tikai kad. Ceļš veda cauri Berlīnes priekšpilsētai un tālāk. Ceļā arī uzzinājām ka Vācija ir kapitulējusi. Visi bija pacilāti, nu karam vienreiz ir beigas. Pret vakara pusi kad bija jau noieti gandrīz 50 kilometri kājas knapi varēja pavilkt. Arī vēders sāka prasīt savu tiesu. Bet bija labi. Drīz sasniedzām mazu pilsētiņu un vienā tukšā mājā atpūtāmies un taisījāmies uz naktsguļu. Izrādijās ka vienam no iešanas un citām nelaimēm, kas bija kā sekas no koncentrācijas nometnēs pavadītā laika uznāca sirds vājums un pret rīta pusi tas bija gatavs. Bija mazliet skumji un arī bailes ka nepiemeklē arī mani līdzīgs liktenis. Nebiju jau arī es vairs spēcīgais un vēl pie tam diloņslimnieks. Otrā rītā agri ceļš tika turpināts. Pret vakaru sasniedzām Naueni. Pilsētiņu gandrīz šķērsojām un otrā pusē tai apmetāmies vienā mājā. Tā bija liela ēka, kuŗā kādreiz bija bijusi kāda valsts iestāde. Še atradu priekšā vēl latviešus. Nu kopā bijām astoņi latvieši. Te dabūju nodzīvot apmēram nedēļu. Mēs latvieši iekārtojāmies visi vienā istabā — kuŗā bija kādreiz bijis birojs. Visas vecās aktis no skapjiem izmetām un pašus skapjus nogāzām gar zemi. Tā tika panākti divi labumi. Istaba kļuva lielāka un mēs varējām gulēt uz skapjiem kā gultās. Tas bija daudz patīkamāki kā gulēt tieši uz grīdas. Virtuve atradās vienā mazā nojumē pagalmā. Katru ēdienu reizi nostājāmies pa istabām un tad istabu kārtībā devāmies saņemt savu porciju. Par ēšanu nevarēja sūdzēties. Maizi un zupas saņēmām pietiekoši. Zupas bija labas, jo tanī svaiga gaļa netika žēlota. Mazgāšanās mums bija iekārtota pāri ielai atrodošā ķieģeļu noliktavā. No tur atrodošām flīzēm izbruģējām celiņus un nu vispār iekārtojāmies ērti. Šad un tad bija jāiet

KolekcijaA Short Life Story of Unknown Man. Started in August 1944
Vienības#LFK Ak 3, 4