Файл
Ak3-iss-dzivesstasts-01-0048
РасшыфроўшчыкIlze Ļaksa-Timinska
Адноўлены2018-11-26 16:27:25
Расшыфроўкаvietā ēkai jumts bija sabombardēts, tak griesti istabai bija veseli. Šo istabu turēja tukšu. No sākuma mūs ievietoja vienā lielā istabā ar 15 slimniekiem. Tak šādā daudzumā miera nebija, jo naktī ejot uz atteju durvis tika stiprāk pievērtas un tā es nekāds gulētājs nebiju. Tā nu izprasījis ārstei atļauju pārvācos uz tukšo istabu. Man vēl piebiedrojās otrs latvietis un viens ukrainietis. Mums bija klusi un mierīgi. Logi stāvēja vaļā un par svaigo gaisu nebija jāsūdzās. Vienīgi lietainā laikā sāka no griestiem pilēt ūdens. Tak tas nebija nekāds ļaunums, pavilku gultu sāņis un gulējām tālāk. Un tā kā bija vasaras vidus, tad lietus lija reti, bet gan pieturējās saulains un karsts laiks. Arī še ar atejām bija bēdas — tajās valdija tāda netīrība, ka tiešām bija nepatīkami tajās ieiet. Katru pāris dienu ceļojošais kīno mums slimniekiem izrādija filmas. Vienreiz personāls uzstājās ar teātra izrādi, kur vislabāk tēloja II. nodaļas māsa. Grūtības vēl radija valoda, bet nu jau daudz maz sapratu ko citi runā Rakstiju arī vēstuli uz mājām, tak atbildi aizvien nesaņēmu. Tas lika bieži vien nodoties ar bažīgām domām, jo ja mājās neviena nav, kas zin kur gan tad palikšu. Tak sevi mierināju ka sliktāk kā koncentrācijas nometnē vairs nevar iet. Nāca jau jūlija beigas un man bija jāpošas tālāk uz filtrācijas pamatu, kas tiešām sūtot uz mājām tādus kā mūs. Tā nu vienu dienu man lika taisīties uz braukšanu. Pēdējās dienās bija lietus un laiks bija vēss. Visa daba rādija ka rudens un tam sekojošā ziema vairs nav aiz kalniem. Ar nožēlošanu skatījos uz kurpēm, kas bija gan stipras, bet nezin vai būs piemērotas tālākam gājienam pa dubļiem, un vēlāk pa sniegu. Un to, kas priekšā man vēl stāv, neviens, vismazāk es, varēju paredzēt. Tāpat manas drēbju lupatas bija pietiekošas siltam laikam, bet tagad lietu tās sildīja nepietiekoši un kas vēl būs tālāk rudenī. Runāju ar ārstes lai izsniedz vēl kādu vecāku drēbju gabalu. Tā runāja tālāk ar noliktavas pārzini un es dabūju klāt vecu šineli, kas bija man stingri par mazu, bet tomēr labāks nekā nemaz. Kurpes man bija jāatdod un to vietā izsniedza vecus tankus. Tie vēl bija izturīgi. Tak tiem bija viena nelaime. Zole zābakiem bija pienaglota ar naglām, pie kam īsākā no tām bija vismaz 5 cm gaŗa. Naglu gali iekšpusē bija atlocīti, bet

KolekcijaA Short Life Story of Unknown Man. Started in August 1944
Vienības#LFK Ak 3, 4