Файл
Ak3-iss-dzivesstasts-01-0073
РасшыфроўшчыкIlze Ļaksa-Timinska
Адноўлены2018-11-26 17:14:11
Расшыфроўкаir arī tas, ka es centos dabūt šoferu kartiņu. Tas gabals jau nava viegli iespējams veselam, kur nu vēl slimam. Tā dzīvodams pa nometni biju nokavējis eksāmenu termiņu. Nu vajadzēja satiksmes noteikumus likt pa otro reiz. Ņemot vērā ka Žoržam ir liela pazīšanās auto inspekcijā un viņš pats strādā Arodbiedrības centrālā padomē kā garāžas pārzinis, runāju ar viņu. Žoržs solijās palīdzēt, tas man izmaksāja „tikai divi polši“ — (140 rb). Polšus viņš prata nodzert, bet kad bija jāpalīdz tad nedarija nekā — lai gan tas viņam iespējams bija. Paļaudamies uz viņu iekritu galīgi — pat tos eksāmenus, ko noliku bija jāliek pa otro reizi. Tas tāpēc ka visi trīsi eksāmeni noliekami trīsu mēnešu laikā. Ja pa to laiku neesi paguvis kartiņu dabūt, viss padarītais neskaitās un jāsāk no jauna. Tā iegāju slimnicā un šoferu kartiņai atmetu ar roku cerēdams to izdarīt kad būšu spēcīgāks. Pēc trīsu dienu gulēšanas mani pārcēla uz trešo istabu. Tā bija labākā istaba nodaļā, jo te atradās tādi „veselāki“ slimnieki. Arī divi lielie logi ielaida sauli. 30. III. gāju uz galda. Tā nav vienkārša procedūra. Vispirms tiek iztaisīts rentgena uzņēmums un smalki izpētīts kur atrodas kaverna — cik tā liela (mana bija pieclatnieka lielumā) kur atrodas saaugumi. Kad tas ir izdarīts, tad jāizdzen paduse — jo operācija notiek no tās vietas. Tad tiek stingri uzgāzēts — tas vajadzīgs lai plauša tiktu pēc iespējas stipri saspiesta — tādā veidā tā kļūst mazāka un saaugumi tiek stingri iztiepti. Šādi izstiepti saaugumi paliek tievāki un līdz ar to tie vieglāki pārdedzināmi. Saaugumus negriež, bet dedzinā. Tas vajadzīgs tāpēc, ka plauša ir bagāta asinsvadiem. Izdarot griešanu asins vadi būtu pārgriežot atvērti un asinīm nepagūstot pietiekoši ātri sarecēt — draudētu noasiņošana. Tapēc izdara dedzināšanu, kas aprauj tūlīt radušos brūci. Salīdzinot ar agrākiem laikiem operācija ir stipri vienkāršota. Pats uzkāpju uz galda. Agrāk uznesa sanitārs un slimnieks nāca no vannas ieģērbts viss baltā. Tagad nekas tamlīdzīgs. Tiek iedotas vairākas tabletes klepus noņemšanai un tiek pieteikts ka operācijas laikā nav brīv klepot. Ja nu nevarot tīri turēt — tad jāsaka un tad ārsts iespēj instrumentus pa klepošanas laiku izraut ārā. Vispirms esmu izģērbts līdz pusei. Operācijas zāle ir auksta, jo centrālapkure nedarbojas — malkas trūkuma dēļ. Lai es galīgi nenosaltu, tad man muguras tuvumā tiek piebīdīta elektriskā krāsniņa, kas patīkami silda. Viss sāns tiek man nomazgāts ar ēteri. Tad to nosmērē ar jodu. Tiek iedurta gara adata kas ir paresna. Tai cauri iet otra tievāka. Ar tās palīdzību tiek noteikti saaugumu atrašanās vietas un līdz ar to vietas kur jātaisa griezieni. Šādas vietas tiek atzīmētas divas. Atzīmētās vietas ar vairāku špricu palīdzību tiek padarītas

KolekcijaA Short Life Story of Unknown Man. Started in August 1944
Vienības#LFK Ak 3, 6