Файл
Ak3-iss-dzivesstasts-01-0074
РасшыфроўшчыкIlze Ļaksa-Timinska
Адноўлены2018-11-26 17:14:28
Расшыфроўкаnejūtības. Tad pārklāja pāri palagu, kuŗā bija četrstūrains caurums, kas atsedza pašu operējamo vietu. Kopēja turēja palagu nost no sejas, lai būtu vieglāk elpot un sejai piekļūtu svaigs gaiss. Nomērdētās vietās tika ar nazi ietaisīti caurumi. Šī lieta nav sāpīga — patiesību sakot nejutu nekā. Vispirms tiek ievadīts skatāmais instruments. Tas ir apmēram pildspalvas resnumā. Galā tam ir lampiņa, kas iekšieni apgaismo un iekārta ir tāda — nu kā zemūdens periskopam. Pa to tad ārste var skatīties operācijas laikā. Otrais ir pats dedzināmais aparāts. Arī tas ir pildspalvas resnumā. Galā tam ir divi kontaktiņi starp kuŗiem tad nu lēkā elektriskā dzirkstele, kas izdara pašu dedzināšanu. Abi instrumenti ar vadiem ir pievienoti sevišķam elektriskam aparātam, kas ar dažādu reostatu palīdzību regulē strāvas stiprumu. Pati operācija ir diezgan sāpīga. Sajūta tāda ka viens vislaik turēt degošu papirosu pie ādas. Mana operācija ilga vienu stundu un desmit minūtes. Pēc tam caurumu saspieda ar bleķa caurumu, kad instrumenti bija izņemti. Pēc operācijas pats aizgāju saviem spēkiem uz gultu. Ārste uzslavēja ka neesmu izdevis pa šo laiku ne vaida. Gultā tiku ievietots pussēdus un tā man bija jāpavada pirmā nakts. Tā nav joka lieta, jo sāns sāpēja. Pēc tam ikdienas palika labāki. Trešā dienā jau staigāju. Tūlit pēc operācijas kaverna jau bija palikusi mazāka. AR katru dienu tā samazinājās. Slimnicā mani bieži apciemoja Herberts un vienmēr šo to atnesa. Daudz jau nu viņš nevarēja — jo viņam arī jāapgādā tak tik daudz cilvēku, bet labs jau bija arī tas pats. Žēl jau bija noskatīties ka vienam otram piederīgie un vecāki skrēja gandrīz katru dienu un pienesa produktus. Man jau tik labi nebija un jāsaka atklāti ka ar to porciju ko saņēmu slimnicā paēdis nejutos. Arī operācija man noņēma ļoti daudz no svara. No normālā svara man iztrūkst 18 kg. Tas ir ļoti no svara manā izveseļošanās gaitā. Arī kaverna lai gan palikusi ļoti maziņa negrib saspiesties pa visam. Ārste jau domā par nervu operāciju. Tomēr beigās izrādās ka bez nervu operācijas kaverna maija sākumā ir aizgājusi ciet. Bieži vien atnāku mājās un pie Herberta paēdu vakariņas. 19 maijā Ēriks tiek iesvētīts un esmu ielūgts arī es. Man ar drēbēm ir bēdīgāki. Nopērku vienu polšu jo ar tukšām rokām jau nevar iet. Herberts iedeva man savu jauno uzvalku — kuŗu viņš vēl nebija mugurā vilcis. Tā nu nosvētīju arī šos svētkus pa godam. Trijas dienas vēlāk aizgāju uz filmu „Balerīna“ — amerikāņu mākslas. Lai gan uzmanījos — tomēr trāpīju apsaldēties. Rezultātā dabūju mēnesi nogulēt ar temperatūru 40˚. Tas nāca pa sliktu kreisai plaušai — kuŗā apēnojumi sāka paplašināties. Lai glābtu kas glābjamss — vajadzēja uzsākt to gāzēt. Labā plaušā bija radies ūdens. Acumirklīgs labums no tā ir tas ka man labo pusi vajadzīgs retāk uzgāzēt jo nu gaisa vietā stingri spiež ūdens. Sliktums ir tas, ka ūdens var sākt strutot un tas pat ļoti spēcīgam ir grūti izturēt. Tomēr mana veselība ir tāda, ka jāsāk domāt par slimnicas atstāšanu un došanos uz sanatoriju. Slimnicā man nācās novērot ka ar slimību ir tāda jocīga lieta. Viens otrs ar labākiem plaušu stāvokļiem un no vecākiem vēl piegādātu labu ēšanu ņēma un nomira. Es — lai gan mans stāvoklis ir diezgan bēdīgs — vēl turos un esmu pie tam kustīgs. Es nesaku, ja man būtu tāda ēšana kā vienam otram, es spētu daudz ātrāk izveseļoties. Visi ārsti atzīst, ka man ļoti spēcīgs organisms. Par to man jāpateicas saviem vecākiem. Ar apģērbu esmu diezgan labi apgādāts. Man ir garie zābaki — lai gan neizskatīgi un pa lielu, tad tomēr izturīgi un ūdens necaurlaidoši, biezas galifē bikses. Man ir arī viens vācu frencītis, pāris kurpju un no Aidiem dabūtas garās bikses. Viens vecs pletkrekls — ko dabuju no Jetas un ko tā kaut kur savukārt

KolekcijaA Short Life Story of Unknown Man. Started in August 1944
Vienības#LFK Ak 3, 6