Файл
Ak3-iss-dzivesstasts-01-0079
РасшыфроўшчыкIlze Ļaksa-Timinska
Адноўлены2018-11-26 17:19:36
РасшыфроўкаUz tiem notiek gatavošanās. Salūkoju mazu eglīti un pāris svecītes. Tomēr uz vienu dienu pirmajos ziemassvētkos pārbraucu Rīgā. Te uzzinu, ka Rēvics no rīta miris. Mazliet bēdīgi paliek ap sirdi, jo kas var zināt kāds liktenis man sagaidāms — viņš jau bija daudz spēcīgāks par mani. Arī man ir ūdens un ja tas sāk strutot — tad var viegli gadīties tāpat kā viņam. Mani zābaki vēl nav gatavi un nokārtojis šo to priekš citiem — dodos atpakaļ uz sanatoriju. No Rīgas līdz man divi polši. Ziemassvētkos jau bez tā iztikt nevar. Tos nodzeram ar Ozoliņu. Arī sanatorija dod vienu pudeli alus pa diviem, tad vēl tādu kvasu, ir galerts, pīrāgi, karbonāde un citi labumi. Ar vārdu sakot iegūstam tādu ziemassvētku sajūtu. Arī Oļgenā notiek ballīti un es dūšīgi dejoju. Jaungadu pavadam mierīgi. Herberts atsūta man pāršūtos zābakus. Kā jau biju baidījies — tas bija noticis. No vecāl galvām arī tie nekā nebija varējuši iztaisīt. Zābaki jau bija iznākuši glīti, tikai 3 numurus pa mazu. Nekā darīt, kājās nedabonu. Un izrādās, ka samaksāts par visu 350 rb. Tā tad 150 rb. taupot (500 Ozoliņš) man zābaki ir, bet kājā man nav ko vilkt. Nu stāvu dilemmas priekšā — ko darīt. Ja pārdodu — man dod 100 rb. Bet lai dabūtu jaunus kaut vai ar Lēnas brāļa palīdzību — man vajaga 1500 rb. Jeb es varu šos pašus pāršūt vēlreiz par 500 rb. Tomēr man laimējas. Tādam šoferim Rūķim stāv pie Ozoliņa materiāls gariem zābakiem. Ne sevišķi labs — jo šokti ir veci — lai gan chroma. Galvas un pazole — vārd sakot visa apakša tiek taisīta jauna. Manējie ir jakts āda. Chroms jau nu skaitas vērtīgāks. Ozoliņš būdams man draugs — dod padomu aprunāties ar Rūķi — jo rūķim zābaki ir vajadzīgi steidzīgi. Domāts darīts. Rūķis izmēģina manus zābakus — tie viņam taisni laikā un mani zābaki viņam patīk jo nostrādājums tiem ir glīts. Notiek apmaiņa. Tas ir Rūķis saņem manus zābakus un Ozoliņš tagad šuj zābakus man no Rūķa materiāla un par šūšanu maksā Rūķis. Ozoliņš dabon ļoti glītu liestīti un zābaki iznāk tiešām glīti. Šektēs ir gan mazas skrambiņas, bet kad zābakus nopucēju, man ir eleganti balles zābaciņi un galvenais izturīgi, jo materiāls ir lietots labs. Izrādās ka nostrādāti viņi ir tik labi, ka pat ūdeni viņi nelaiž cauri. Tas ir ļoti no svara jo ziemā pa sniegu brienot, man nav jābaidās par apsaldēšanos, kas var viegli gadīties ja kājas ir mitras. Un katra apsaldēšanās var būt par cēloni veselības straujai pasliktināšanai. Man janvārī notek invaliditātes grupa. Lai saņemtu pensiju, ir jāpagarina. Ārste man iepriekš uzgāzē kreiso pusi un saka, ka labo uzgāzēs pēc pāris dienām. Dabonu izziņu invaliditātes komisijai, kas notiek pl. 2.00 dienā Cēsīs. Ceļš ved gandrīz 3 km visu laiku pret kalnu. lai tiktu laikā pielieku soli. Bailes gan ir — jo labo pusi sen vajadzēja uzgāzēt. Tagad nu tā ir vaļīga. Zinu arī to, ka kavēšanās vieta ir tikai salipusi un nevis saaugusi — tam vajadzīgs 2 gadi laika. Ņemot vērā, ka kreisā puse kā tikko uzgāzēta elpo ierobežoti — galvenā elpošana iznāk labai plaušai — kas tai tagad ir noteikti kaitīga. Tak tā ka tagad ārstēšana ir par brīvu un man nav tiesības izvēlēties ārstējošos ārstus, tad nevaru neko teikt, bet man jāiet un jāriskē. Uz komisiju nonāku laikā un man bez ierunām pagarina otro grupu uz turpmākiem sešiem mēnešiem. Atpakaļ nāku lēnām lai taupītu plaušas. Iešana sokas viegli, jo nu ceļš ved no kalna lejā. Tomēr ir jau pa vēlu. Kad tieku skatīts uz rentgenu labās plaušas uzgāzēšanai ārste atron, ka kaverna ir atrauta vaļā — tā ir divlatnieka lielumā un nu process iet strauji uz priekšu. Ar katru dienu jūtos sliktāk

KolekcijaA Short Life Story of Unknown Man. Started in August 1944
Vienības#LFK Ak 3, 6