Файл
Ak3-iss-dzivesstasts-01-0099
РасшыфроўшчыкIlze Ļaksa-Timinska
Адноўлены2018-11-26 17:33:53
Расшыфроўкаvaļā nevar tikt. Sliktums tikai tas, ka ārpus štata vieta būdama, tā nedod man pārtikas kartiņas un tas sit tūlīt robu, ja jādzīvo ar nestrādājošām kartiņām. Lai nu kā, tomēr domāju šo vietu pieņemt un sākt ar pirmo strādāt. Lai kompensētu kartiņu, domāju iestāties šoferu kursos. Kursi ilgst 3 mēnešus un maksā 640 rb. Toties viņi dod iespēju tikt pie lielās pārtikas kartiņas. Lai būtu nauda kursiem, tad domāju pārdot spoguli, jo alga ies dzīvošanai. Paņemu līdz kadru uzskaites anketu un vakarā ņemos pāri pusnaktij ar anketas pildīšanu un biogrāfijas rakstīšanu.

1947. gada augusts

Sāku strādāt. Pirmā diena paiet, kamēr mani iepazīstina ar maniem pienākumiem. Tūrisma stacija ir iestāde, kas organizē skolām ekskursijas, dodot viņiem speciālus ekskursiju vadītājus. Stacija pieder pie izglītības ministrijas. Še atrodas arī gultas kā viesnīcā un tajās pārguļ iebraucēji — skolotāji uz konferencēm, skolnieki — uz iestāju pārbaudījumiem, kā arī ekskursanti–caurbraucēji. Stacija pārtiek pati no saviem līdzekļiem. Tas ir katram pārgulētājam jāmaksā par diennakti 5 rubļi. Mans uzdevums nu ir staciju saimnieciski izveidot. Tas ir: jālūko, lai saimniece liktu uz gultiņām tīru veļu pēc vajadzības, lai ap[kopējas turēt istabas tīras, jāgādā par telpu remontu, jāiegādājas labākas mēbeles u.t.t. Tas ir, lai redzētu, ka te ir saimnieks. Es skatos, ka viegli tas nebūs, jo daudzas lietas nav dabūjamas citādi kā tikai pa spekulācijas cenu, bet valsts iestādei jau tādus rēķinus nevar bāzt. Jau pirmā diena sadod daudz uzdevumu. Tā man jāmeklē durvju atslēgas (visā Rīgā neražo). Jāsameklē amatnieki krānu un klozeta remontam. Šo to paveicu, citu atliek uz rītu un 9.00 sācis strādāt esmu brīvs jau 14.30. Vakarā esmu pie skuķēna un runāju pa precēšanos. Skuķēns ir ar mieru. Pāris stundas pasēžam un pārspriežam nākotnes plānus. Tomēr lielu svaru uz to neliekam, jo ne vienmēr apstākļi ļauj visus plānus izpildīt. Tad atvados un laikus esmu mājās.
Otrā datumā, resp. otrā darba dienā direktors mani kopā ar stiklinieku sūta aizvest uz mūsu pārziņā esošo mītni Siguldā logu stiklus. Uzdevums viegls un arī patīkams, kas nekait sēdēt vilcienā un skatīties garām slīdošās ainavas. Uzsāku sarunu ar galdniekmeistaru attiecībā uz darbu. Viņš ir strādājis kopā ar manu priekšgājēju un varbūt varēs šad un tad dot man kādu labu padomu. NO viņa vārdiem spriežu, ka lieta nav sevišķi rožaina — tak neesmu karstas putras strēbējs un tāpēc gribu pats nogaidīt un redzēt, ko

KolekcijaA Short Life Story of Unknown Man. Started in August 1944
Vienības#LFK Ak 3, 7