Расшыфроўшчык | Anna Putāne |
---|---|
Скончаны | Так |
Прынята | Так |
Створаны | 2023-03-30 14:38:55 |
Адноўлены | 2023-04-02 11:49:37 |
Расшыфроўка | uzlikuši vāku un tā apglabājuši. Kas taisa šķirstu, tas taisa ari krustu, un to parasti taisa no izturīgāka materiala: no oša, ozola vai kļava. Krustu nedrīkst taisīt no apses un cērmokšas koka. Cērmokšas koka krusts esot bijis Pestītājam. Krustu pagatavo tā, ka resnais gals nāk zemē, bet virsotnes gals uz augšu. Pašnāvniekiem krustu pagatavo no cērmokša koka un otrādi, proti ar virsotnes galu zemē. Tagad daži mēdz šķirstā ielikt pa naudas gabalam, agrāk naudas gabals likts rokā un pēc dažiem nostāstiem mutē zem mēles, liktas ari šķiltavas un pīpe. Tagad naudu liek tikai uz šķirsta mājā un baznīcā. Salikto naudu izdala nabagiem vai atdod baznīckungam. Citam nolūkam to nedrīkst izlietot. Pie šķirsta deg divi vai četras sveces. 541Sīknaudas likšana uz šķirsta stāv sakarā ar senu ticējumu, ka aizgājējam tā viņā saulē būs vajadzīga; tagad, protams, tā iegūst citu nozīmi:turp. 537[Sīknaudas likšana uz šķirsta:] kolekte tiem, kas par aizgājēja dvēseli Dievu lūdz. Zīmīgi tas, ka uz šķirsta tiek likta ari veca, no apgrozības izgājusi nauda. Vai to dara aiz skopuma, vai aiz pārliecības, ka viņā saulē gan jau noderēs, grūti pateikt.3.Bēres.Bēres ir jārīko katram piedienīgas pēc viņa stāvokļa un turības. Visbiežāk bēres rīko trešajā vai ceturtajā dienā pēc nāves. Vispirms dod ziņu radiem. Katru vakaru bēŗu mājā sanāk kaimiņi, kas skaita lūgšanas un dzied psalmus par mirušo. Par maziem bērniem to nemēdz darīt. Beidzamajā vakarā dziedātājus mēdz pabarot. Tanī vakarā jau ierodas ari radi un tie paliek ari pa nakti, bet pārējie izklīst pa savām mājām, lai agri no rīta atkal sapulcētos. Trūcīgākiem bēres palīdz rīkot kaimiņi: sanes skābētus kāpostus, grobas, gaļu, sviestu, biezpienu un ari maizes pa kukuļam. Vispāri uz bērēm nemēdz iet tukšām rokām, bet ved vai nes kaut |
Расшыфраваць тэкст |
Krājums | Archives of Latvian Folklore |
---|---|
Kolekcija | Collection of L. Latkovskis |
Atslēgvārdi | |