Назва
Jaunā Burtnieku kapsētā.
Файл
РасшыфроўшчыкSandis Laime
Расшыфроўка42

Alvina Zariņa ievākusi:
Kādu vakaru gāja divi draugi. Viņiem bija jāiet caur kapsētu, viņiem caur kapsētu ejot palika bail. Negribēdami to izradīt, tie cieta klusu. Viens draugs sacīja: "Ja man būs bail, tad es nogrimšu pie šā baltā marmora krusta." Ejot gaŗām krustam piepēži viens zēns nogrima. Otrs zēns nobijies skrēja, lai tik ātrāki tiktu no kapsētas ārā. Zēns no lielām bailēm aizskrēja mājā. Mājā viņam prasīja, kur palicis otrs zēns. Viņš nevarēja nekā atbildēt un pēc dažām dienām nomira. Pēc kādiem simts gadiem pie baltā marmora krusta rakts kaps. Kapa racēji izrakuši baltu tēlu no ģipša, līdzīgu cilvēkam. Uzrakto tēlu aiznesa uz mācītāja muižu. Mācītājs tēlu ielika istabā. Katru vakaru kalpone šinī istabā gāja Dievu lūgt. Pirmos vakaros kalpone Dievu lūdzot nemaz neievēroja tēla tuvumu. Uzreiz tēls pakustināja roku. Kalpone to izstāstīja mācītājam. Sākumā mācītājs to neticēja.
Файл
#LFK 29, 42, 148
Створаны2023-06-14 02:51:13
Расшыфроўка43
Vēlāk mācītājs novēroja, ka tēls katru vakaru pakustinājās. Svētdienā tēlu aiznesa uz baznīcu. Visi cilvēki par viņu lūdza Dievu. Tagad tēls palika par dzīvu cilvēku. Nu viņš izstāstīja, kā nokļuvis kapsētā.

149

M. Ozoliņas ievāktas
1. Kandavas purva raganas.
Katru vakaru ļaudis dzirdējuši velējamies raganas Kandavas purvā. Reiz kāds darbinieks jājis garām purvam. Zirgs uzreiz iekrācies. Jājējs dzirdējis, ka viena ragana teikusi: "Še, māsiņ paturi to bērnu; es pavadīšu krācēju." Darbinieks ļoti izbijies un jājis tik ātri cik vien varējis. Viņš paskatījies atpakaļ un ieraudzījis, ka ragana tepat labi tuvu. Darbinieks jājis vēl atrāk; darbinieks iejājis sētā , bet ragana palikusi ārpusē.

2. Indardēļa akmenskraujas velns.
Indardēļa mājas tuvumā atrodas akmenskrauja. Agrāk tanī dzīvojis velns. Reiz govs pārgājusi