Datei
Wurde dechiffriert vonMagdalina
Dechiffrierung[384]

Lestenes baznīca.
Reiz lestenē dzīvoja ļoti gudrs amatnieks. Viņš apņēmās uzbūvēt Lestenes baznīcu. Kad baznīcas ārpuse bija uzbūvēta, viņš sāka izrotāt iekšpusi, ar visādiem tēliem. Pie ērģelēm bija liels ērglis, un gar sienām bija eņģeļi. Un pie kanceles bija velns un nāve. Velnam uz muguras bija kulīte. (Viņš nesot Dievam grēkus sūdzēt.) Kad baznīca bija pilnīgi uzbūvēta. Tad lielais amatnieks sacīja kad viņš būšot vēl skaistāku baznīcu uzbūvēt. To dzirdot lestenes kungs palika ļoti skaudīgs. Un lika lielajam amatniekam izdurt abas acis. Kad tas viss bija noticis, lielais amatnieks ļoti vēlējās lai viņu uzvedot pie ēŗģelēm. Viņa būvētos darbus kaut ar rokām aptaustīt. To ari izdarīja. Bet kad viņu uzveda, pēc tam visi tēli vairs nekustējās. Pēc kāda gada Lestenes krodzenieka dēls, Aizgāja uz baznīcu, apskatīt vai viņš nevarētu vainīgo vietu izlabot. Tad viņš redzēja parrautas drātis. Tās viņš izlaboja. Tad kustējās erglis un daži eņģeļi. bet visi vairs nekustējās. Un vēlāk ari pats Lestenes kungs palika akls, tā kā viņu vajadzēja vadāt.

6

Skrundas baznīca.
Kad Skrundas baznicu taisījušies celt, tad trīs mācītāji jājuši vietu izmeklēt. Tie uzjājuši vispirms Krievu kalnā - tur zirgs izmežģījis kāju, tad uzjājuši Pils kalnā - tur zirgs spārdījies, beidzot uzjājuši tur, kur tagad baznīca - te zirgs nometies ceļos. Tūliņ sapratuši. ka te lempts [lemts] baznīcu celt. Toreiz - vecos laikos - nevarējuši nevienu baznīcu uzcelt, iekams bērnu, vai tiklu meitu neiemūrējuši baznīcas pīlārī: citādi, ko pa dienu uzcēluši, tas pa nakti sagruvis. Tā ari tad, Skrundas baznīcu ceļot, staigājuši apkārt īpaši meklētāji, prasīdami bērniem, meitām: "Vai negribi baznīcas atslēgas glabāt?" Bērniem gan lielie piekodinājuši: ja tādi un tādi atnākot, lai atbildot: "Negribu baznīcas atslēgas glabāt!" Kāda
SammlungArchiv der Lettischen Folklore
KollektionCollection of Sloka Town 1st Primary School