Datei
0014-Valkas-pamatskola-0039
BestätigtNein
Dechiffrierung

53) Ja dzeguze kuko tūvu pie mājas, tad kādam no mājniekiem jāmirst.

54) Kad vista dzied, tad kādam no mājas iedzīvotājiem jāmirst.

55) Ja sāp zobi, tad vajaga vakarā aiziet nemanot pie kāda pīlādža, pārgriest kādā vietā mizu un par plaisu noplēst skaidiņu koka un ar to nospaidīt zobus un smaganas, pēc tam to skaidiņu atlikt atpakaļ kur noplēsta, rūpīgi salīdzināt plaisu, lai griezums aizaugtu. Pēc tam noskaitīt tēvreizi un iet projam atpaļ neskatoties.

70

56) Ja ir pļavā uzmesta siena kaudze un priekš kaudzes galā stāvētāja virve, priekš zemē rāpšanās, vēl nav noņemta, tad ja gribam, zināt vai šis siens trūdēs (puvīs [pūs]) jeb ne, tad raujot virvi zemē var to redzēt, ja virves gals uz iekšu, jeb uz kaudzes pusi, tad siens sapuvīs [sapūs], bet ja uz āru, tad nepuvīs [nepūs].

14-43

71

62) Ja lopus laiž pirmo reizi vēžu dienā ārā, tad lopi vasarā no mušām un dunduriem bēgdami neskrien vienmēr mājā.

72

63) Ja grib zināt pēc cik gadiem apprecēsies, tad jaungadnaktī plkst. divpadsmitos vajaga iziet ārā un ņemt žagarus, tik cik ar pirmo ņēmienu saņem. Izskaitot pēc pāram žagarus un ja ir kāds lieks, tad pēc tik gadiem būs jāprecās cik pāru skaits. Ja iznāk tā kad visi žagari ir pēc pārām, tad ir nenoteikts laiks.

73

64) Ja lauku meitas grib zināt vai drīz kāds viņas appreces, jeb ne, tad jaungadnaktī pēc plkst. divpadsmitiem jāiet uz kūti un pa tumsu jāķer aitas. Ja saķer aitu, tad tanī gadā to neviens neprecēs. Bet ja saķer aunu, tad to gadu kāds viņu apprecēs.

74

65) Vasaras vakarā, ja mākoņu laivai viens gals jūrā, (jeb aiz apvārkšņa) tad rītu būs lietus, bet ja mākoņu laivai gali redzami, tad rītu nebūs lietus.
SammlungArchiv der Lettischen Folklore
KollektionCollection of Valka 1st Primary School