Tekstistuse lisajaLigaB
Tekstistus

Pālē bijusi veca veca rija. Kungs licis darbiniekiem svētdienas rītu kult. Vienu rītu vīri ieraudzījuši rijas čukurā jeb beņģelē mazu svecīti degam. Baidījušies ka rija nenodeg un saukuši vagaru ar kungu. Svecīti nogāzuši, bet bijis tik mazs čakarnīts. Ap to pašu laiku Kungs palicis slims visas iekšas griezušās kopā. Licis strādniekus no kulšanas atlaist. Viņam esot jācieš visi spriguļa sitieni.

323

Papam stāstījis Saukums Jau no 10 -13 gadiem gājuši klaušās Kas nav varējis pastrādāt, tam vagars ar kruķi pa muguru. Un kas nemaz kādu dienu nav gājis, vajadzējis iet sestdien uz muižu un tur sieti pie staba un pērti ar sālī mērcētām rīkstēm, katru sestdienu ap pār desmit cilvēku. St. Saukums (miris)

324

1905. g. ceļā no Limbažiem līdz Straupei nošauti ap 80 cilveku - ceļa gājēju. Limbažos šauti visi uz kuriem vācieši norādījuši. Atveduši vienu cilvēku. Neviens nezinājis, vai viņš piedalījies vai nē sacelšanās. Gregoriusa madama pastā vienaldzīgi noteikusi: "der war einer von diesen! . . . . Uz bedri prom un šauj nost.

325

Pasaka pat īkšķiti.
Vienam vecam nabadzīgam pārim nebijuši nemaz bērni. Lūguši Laimes māti, lai jel dotu. Pieradies ari tāds mazs kā īkšītis. Kad tēvs tīrumā aris licis īkšķi zirga ausī. Vienreiz Īkšķitis nesis pusdienas tēvam, bet vilks apēdis ar visam pusdienām. Vilks gājis aitās. Ikšķitis pakaļa kliedzis. Gani, vilks aitās. Vilks sitis pakaļu pie zemes un saucis: "kuš, kuš d ..... - galiņ' būs. Vilks tā nekur nedabujis ēst un nosprādzis. Ikšķīts pārgājis mājās un dzīvojis laimīgi.
St. Papus. tomēr labi neatceras.

326

Mans teva tēvs zinājis daudz pasaku. Varējis stāstīt veselu nedeļu no vietas. Stāstījis vienmēr linus tīrot, jo citi bāzušies virsū. Par katru pasaku vajadzējis prieks viņa iztīrīt mārciņu linu par brīvu nestāstījis strādājuši uz akota - cik mārciņu, tik kapeiku.

Ja nokauj lopu, neēd žulti un no sirds nogriež galu un katrā pusē ausis.

Par gaļu nevajag teikt paldies, tadēļ ka gaļa vienmēr aug.