Tekstistuse lisajaLigaB
Uuendatud2020-06-01 10:22:55
TekstistusKādu dienu teikusi: "Māt, nu man jāmirst. Manu zārku noliekiet [nolieciet] baznīcā un katru nakti vienam zaldātam vajag mani vaktēt." Meitene ari nomirusi. Sūtijuši vienu zaldātu vaktēt. No rīta iet skatīties - zaldāta nav. Domājuši, ka aizbēdzis. Otru nakti iet otrs. Tas ari pazuda. Ne mundiers, ne kas nav palicis. Un tā ap simts zaldatu pazuduši. Neviens negribējis iet, teikuši, lai šauj labāki [labāk] uz reizi nost, nekā dod velnam apēst. Nu vienam zaldātam atkal jāiet. Viņš negrib iet un bēg prom. Aizskrējis labi tālu pie vienas sētas. Te iznāk vecs vīriņš un prasa: "Kur nu skriesi?" Zaldāts saka, tā un tā, jāiet ķēniņa meitu vaktēt, bet no baznīcas dzīvs vairs neiznākšu!" Vecais vīriņš devis padomu: "Salasi pilnu kabatu akmentiņiem, paņem bībeli un krustiņu un ej uz kanceli. Kad tevi sauks, tad neej klāt. Kā attaisa muti, svied akmentiņus viņai mutē. Nu labi. Zaldāts ar mieru vaktēt. Paņem visu vajadzīgo. Kamēr ķēniņš vēl baznīcā, viņš stāv pie zārka, kā ķēniņš aiziet, tā tūliņ uzkāp [uzkāpj] kancelē. Kad plkst. 12. meitene sāk kustēties, paceļās sēžuds [sēdus] un grib zaldātu kampt cieti [ciet], bet nevienu nenoķer. Nu skatās, skatās, līdz ierauga zaldātu kancelē. Nu šī sauc: "Nāc zemē, man gribās ēst!" Zaldāts saka: "Nāc pie manīm". "Pie tevim es nevaru iet". Nu viņa izlūdzās, lai nāk zemē, bet šis nenāk un sviež viņai akmentiņus rīklē. Viņa rij, kā skan vien un uguns šķiļās. Kā gailis nodzied, tā šī guļ kā mirusi. Nāk ķēniņš un domā - zaldāts būs beigts, bet šis nāk vesels pretī. Nu liek viņam otru nakti iet. Bet kājas meitenei jau baltas. Zaldāts negrib iet, bet ķēniņam nedrīkst pretoties. Nu viņš bēg atkal. Nonāk līdz tai sētai, kur pirmo reiz satika vecīti. Vecītis iznāk un prasa: "Kur nu skriesi!?" Zaldāts visu izstāsta. Vecītis saka:" Ak, tu muļķi! Še tev dzelzs krinģelis [kliņģeris]. Kad prasa ēst, svied mutē. Citu dari tāpat kā pirmoreiz." Nu viņš ar mieru. Iet atkal vaktēt. Kā plkst. 12, šī kustās un paceļas sēdus. Ierauga šo kancelē. "Ak, tā, tu atkal man tur augšā uzkāpis. Tūliņ nāc zemē. Man dikti gribās ēst." Šis nenāk. Meitenei acis zvēro vien, bet kancelē kāpt nedrīkst. Beidzot viņš iesviež viņai dzelzs kriņģeli [kliņģeri] mutē. Šī sakož, kā skan. Nodzied gailis un viņa paliek mierā, bet nu viņa ir līdz vēderam balta. Ķēniņš ienāk, ir ļoti priecīgs un liek iet vēl trešo reiz vaktēt. Šis negrib ne par ko tās bailes otrreiz pārciest, bet ķēniņš pavēl. Nu bēgs atkal. Aizbēg līdz tai pašai sētai. Iznācis atkal vecais vīriņš un prasījis, kur skriešot. Zaldāts izstāstījis, kā nakti pavadījis un ka jāiet vēl trešo reiz vaktēt. Vīriņš saka tā: "Tagad tev beidzamā nakts. Tagad viņai gribēsies dikti ēst. Viņa kāps pie tevīm kancelē, bet tu uzmet viņai krustiņu, kuru tev došu kaklā un lēci [lēc] no kanceles zārkā. Ātrak viņu zārkā nelaid, kamēr lūdz Jezus Kristus vārdā. Tad panerrosim viņu drusku. Uz tavu plinti uzliec mundieru [mundieri], lai doma, ka tur stāv zaldāts un tad viss būs labi." Vecītis iedeva krustiņu un zaldats pavisam noskumis gāja meiteni vaktēt. Zārku tas pienesa tuvāk kancelei, lai labāk varētu ielekt.
Kad pienāca laiks iet vaktēt, tad viņš uzkāpa kancelē. Plkst. 12. meitene bij atkal sēdus. Acis zvēroja kā uguns. Divas naktis nekā nebij ēdusi. Ieraudzījusi mundieru [mundieri], tā noturējusa to par zaldātu un sāka to plēst, bet lupatas vien tik bija. Tad viņa sāka trakot un plēst visu, kas tuvumā bij [bija] un sauc zaldātu zemē, bet šis nenāk. Nu šī pate [pati] ies viņam klāt un ēdīs nost. Kā šī nāk, tā zaldāts uzmet tai krustu kaklā un pats ielēc zārkā un apguļās. Nu šī par vari grib tikt zārkā atpakaļ, bet zaldāts nelaiž. Gailis jau nodziedājis. Zaldāts saka, lai lūdzot Jēzus Kristus vārdā, tad laidīšot zārkā. "Nē, tāda vārda viņai nevajagot un nu tik viņa ņemas spļaut sēru, krupjus, čūskas, zaldāts domā, ka jāmirst būs tikpat. Sērs sāk degt, jo viņa spļauj uguni. Nu viņa lūdzas, lūdzas, beidzot saka: Jezus, Kristus vārd [vārdā]
KolekcijaCollection of Irma Medne