Nimetus
Burvja nāve
Ventspils
Fail
Tekstistuse lisajaLigaB
Tekstistus

Viens vīrs bijis, kas ..... [lapas daļa noplēsta] nevienam nabagam, visus dzinis projam. ........ [lapas daļa noplēsta] nabagam devis, tad ar to atsvērs viņa ..... [lapas daļa noplēsta], kas nebūs devis, tas pazudīs ellē

4249

Nomiris viens burvis un aprakts. Nu vairs nebijis miera. Klausījušies pie loga, ka uzkāpis uz staļļa, bļauj kā zrigs [zirgs], govs, ēzelis, visādās balsīs. Kā pulkstens divpadsmit, tā aiziet. Tā ilgi nācis un neviens nevarējis dabūt gulēt. Izdomājusi tā: izrakuši, nocirtuši galvu un ielikuši kāju starpā, tad vairs nenācis.

4250

Puika ganījis pie Ventas pļavās daudz jēru. Saimnieks vienu otru vakaru novēro, ka pa jēram trūkst. Sācis domāt, ka puika atdod vecākiem. Nu vienu dienu ņems vaktēt. Gans mierīgi staigā un tā nekas. Te saimnieks redz, no Ventas izceļas kautkas bomim līdzīgs un aitu barā iekšā. Jērs pagalam, bet gans nekā nemana. Un tikai balti jēri vien pazuduši, melnie nē Vēlāk dabujuši čūsku nošaut un turpat pļavā sadedzināt. Vēl otrā gadā tā vieta smirdējusi. Domājuši, ka tā čūska no jūras iznākusi.
st. L. Ciekure no Ventspils

4251

Māt', māt', gādā vīru,
Es vairs cūkas neganīšu!
Es redzēju ganiņos,
Putniņš putniņš dzenājās,
Lielais lēca uz mazo,
Mazais ļipiņ kustināja
dzird. Krimuldā

4252

Mēnesī var redzēt meitu ar nēšiem. Tā gājusi uz aku un smējusies par mēnesi, tādēļ uzvikta augšā.

4253

Pavasarī, kad pirmo reiz dzird pērkonu, vajaga trīs reizes ar akmeni iesist galvā, tad nesāpēs

4254

Kad zvaigzne krīt, tad kāds cilvēks mirst, katram sava zvaigznīte

4255

Jāņu rītā saule rotājās.

4256

Trijkungu dienā jākrusta durves [durvis], jāvelk ar krītu, ogli uz durvēm [durvīm] trīs krusti, lai raganas nenāk.
Ava

Nomiris viens burvis un aprakts. Nu vairs nebijis miera. Klausījušies pie loga, ka uzkāpis uz staļļa, bļauj kā zrigs [zirgs], govs, ēzelis - visādās balsīs. Kā pulkstens divpadsmit, tā aiziet. Tā ilgi nācis un neviens nevarējis dabūt gulēt. Izdomājusi tā: izrakuši, nocirtuši galvu un ielikuši kāju starpā. Tad vairs nenācis.

Näitan 1 üksusest 1-1.
#KohtKuupäevTüüpVietas tips