File
TranscriberBirute
Te par laimi meitenīte nāca
Un ar mani mīļi runāt sāca.
Ak tu Dieviņ, nu man sieviņ
Pati manim roku sniedz.
Paskaidrojums: Meitas, saķērušās rokās iet rinķī, bet vidū notupstas zemē. Visi dzied: "Slinķis gāja lūkoties sev sievu u.t.t." Pie vārdiem: "Te par laimi meitenīte nāca u.t.t", meitas iet pie puišiem un sniedz tiem roku. Kad dziesma beidzas, puiši iet rinķī, bet meitas paliek vidū.

596

VIII Pēterīts ar Miķelīti.

597

1.
Šurp Jāņa bērni!
Dievs tautu aplaimos.
Lai dziedam skaņi
Līdz vēlam vakaram.
2.
Pēterīts ar Miķelīti abi gāja beku lauzt.
Abi bija piekusuši, nevar bekas kustināt.
Redz kur vīri, kam ir vara, kas ar varu lielījās.
Rīgu nesa saujiņā i, Peterburgu padusē.
Un tās citas kroņa muižas aiz cepures aizsprauduš'.
Paskaidrojums. Meitas nostājas vienā rindā, bet puiši otrā rindā pretī. Abās rindās vajag būt vienādam skaitam.
Dziedot vārdus: "Šurp Jāņa bērni," rindas iet viena otrai preti. Kad saiet kopā, tad atkal iet atpakaļ katra uz savu pusi, pēc tam atkal kopa u.t.t., līdz beidzot pie vārdiem "...līdz vēlam vakaram," tās paliek stavēt katrā savā pusē. Tagad sāk dziedāt: "Pēterīts ar Miķelīti, abi gāja beku lauzt u.t.t." Šo pantiņu dzied un atkārto vairākas reizes, kamēr visi pa vidu dabujuši izgriezties.
Griešanos dara tā: iet viens puisis no savas rindas pirmā gala, bet meita no rindas pēdējā gala vidū un abi griežas papriekšu ar vienu roku, pēc tam ar otru. Tad puisis aiziet uz meitu rindas pēdējo galu un izgriez vidū visas meitas pēc kārtas Meita tāpat griež puišus, sākot no rindas pirmā gala pēc kārtas. Katru reizi, kad viņa ir apgriezusi puisi no rindas ar vienu roku, ar otru roku, viņa griež to puisi, kurš griež meitas. Kad visi ir izgriezušies, tad puisis, kurš grieza meitas, nostājas savas rindas pēdējā galā, bet meita savas rindas priekšgalā. Tagad iet nākošais puisis no pēdējā gala un griežas atkal, tāpat kā iepriekšējie.
RepositoryArchives of Latvian Folklore
CollectionCollection of Elza Eglīte in Madona