Aivis Stelpe. 28.03.2020. Vēstījums nākotnes cilvēkam.
Date of submission
Turku, Southwest Finland
Open

Sveiks, nākotnes cilvēk, pastāstīšu, kā man te Somijas gasterim (tā sauc slengā viesstrādniekus) iet. Šobrīd 2020. gada 28. marts. Pagaidām strādāju un tas priecē, tātad nauda dzīvošanai būs un rēķinus varēšu samaksāt. Strādāju tā: četras nedēļas strādāju, tad uz vienu nedēļu braucu uz LV atpūsties un pavadīt laiku ar ģimeni!
Atbraucu 15. martā uz Fin pēc pavadītās brīvās nedēļas LV. Visa jezga jau tikko bija sākusies, es līdz pēdējam brīdim šaubījos, vai palikt LV vai tomēr doties uz Fin. Nācās samierināties ar domām, ka pastāv ļoti liela iespēja saslimt, atbraucot uz Fin. Vai vispār pa ceļam iestrēgt Fin uz ilgu laiku, jo šobrīd jau robežas ir slēgtas, nonākšu Dīkstāvē, ja rūpnīca tiks slēgta. Vai pat varētu nomirt no tā vīrusa. Taču tā kā apzinājos, ka LV nodokļus nemaksāju un bija skaidrs, ka šī krīze ievilksies, bet rēķini nekur nepaliks, pieņēmu lēmumu doties uz Fin.
Veiksmīgi atbraucu, vēl nebija ieviesti obligātie pašizolācijas noteikumi, taču Fin visi ierobežojumi sākās 17.03 .Principā paspēju tikt bez ierobežojumiem arī rūpnīcā! Tagad vairs atbraucējus, kas ir no citām valstīm un ir bijuši brīvdienās pēc 17.03, rūpnīcā iekšā nelaiž. Tiem ir prasība 14 sēdēt mājās un ja nav simptomu, tad tikai var nākt uz darbu. Rūpnīcā strādā plus mīnus 5–7 tūkstoši darbinieku, atkarībā, cik tuvu kuģis atrodas nodošanas stadijai. Jo tuvāk beigām jo vairāk darbinieku. Darbinieki gandrīz no visas Eiropas, daudz itāļu (viņu valsts cieš visvairāk šobrīd no vīrusa).
Ja tevi interesē, nākotnes cilvēk, tad papēti datus Googlē par vīrusa sekām Eiropā 2020. gadā!
Pāris dienas iepriekš mana firma Scafote Oy izdalīja mums darbiniekiem dokumentu, kas bija jāparaksta par to, ka tiekam brīdināti par iespējamo MeyerShipyard rūpnīcas slēgšanu uz 90 dienām un mūsu Dīkstāvi. Šī ziņa nav diez cik laba, īpaši man un vēl 300 latviešu strādniekiem, kas esam šeit! Taču tiem letiņiem, kas ir sakārtojuši visus nepieciešamos dokumentus laicīgi (tai skaitā man) lielu problēmu nevajadzētu būt. Varēsim pretendēt uz Fin sociālo atbalstu un pabalstiem iztikai. Taču šeit ir arī tāds kontingents, kas nespēj iztikt no algas līdz algai, kam pirmā vietā ir šmiga vai zāles pīpēšana, vai azartspēles un nav neviena dokumenta nokārtota. Tiem šāda situācija būs viela pārdomām un prioritāšu izvērtēšanai. Tāpat kaut kas līdzīgs būs tiem, kas palika LV un neatbrauca uz Fin, līdz ar to nav pamata viņiem piešķirt Fin pabalstus, ja palika Lv. Šobrīd jau robežas ir slēgtas! Tāda ir tā gastera skarbā realitāte. Ja mīli zemi Latviju, bet strādāt nākas Somijā un sēdi it kā reizē uz diviem krēsliem!
Manā gadījumā šobrīd prioritātes ir:
1) cerēt ka nesaslimšu;
2) strādāt līdz pēdējam, kamēr vien iespējams;
3) ikdienā maksimāli taupīt naudu un turpināt veidot uzkrājumu;
4) sagatavot visus nepieciešamos dokumentus, kas būs vajadzīgi pie pabalsta pieprasīšanas!
Vēl nezināmais ir tas, cik ātri tie pieprasījumi tiks izskatīti, jo gan jau tie biroju darbinieki arī strādā no mājām. Turklāt, cik šobrīd drošivien ir liels (un būs) vēl tādu prasību apjoms! Tātad šobrīd, esot Fin, varu daudz maz kontrolēt visu, neparedzamo gan, bet tomēr situāciju.
Un sliktākais būs, ja rūpnīcu slēgs un būšu iesniedzis visus dokumentus uz pabalstiem. It kā viss būs nokārtots, bet 90 dienas darba nebūs, robežas ir jau šobrīd ciet. Tad it kā varētu doties uz LV pie ģimenes. Tad LV nāksies pavadīt karantīna 14 dienas pēc LV likumiem. Galvenā problēma tad būs, kā tikt uz Lv. Bet tā jau ir nākotne un to risināšu, kad pienāks laiks.
Ir doma nozagt kādu lielu jahtu, kur varētu arī mašīnu uzdzīt virsu un laist pāri uz LV no Turku. Bet tās ir šobrīd fantāzijas!
Ko vēl tev, nākotnes cilvēk, gribu pateikt – mums vēl priekšā pēc Covid vīrusa pļaujas beigām ir nākamā krīze – finanšu krīze, kas tuvojas. Un tā iespējams būs smagāka par to pļauju, jo nopļautiem jau ir vienalga kas notiek tālāk, taču palicējiem nāksies, iespējams, piedzīvot bada dienas. Ņemot vērā, kā visas Valstis aizņemas anormālas summas, lai stutētu savas ekonomikas, bet tā nauda beigsies ātri. Plus cik vēl miljardus vienkārši nozags vīrusa aizsegā tie paši oligarhi, politiķi, caur kuru rokām tā nauda iet. Kādi melnie darījumi šobrīd vīrusa aizsegā tiek noslēgti un cik daudzi vienkārši kļūs bagāti uz šīs krīzes rēķina? Ļoti ceru, ka tas vīruss tomēr vairumā nopļaus tos pūkaini baltos zagļus, blēžus, afēristus, kuriem nav nekā svēta, izņemot savu kabatu un ādu! Un cik realitātē nauda nonāks līdz tādam kā es – parastam darbiniekam? Un valstis sāks vienkārši drukāt naudu, līdz ar to sekos naudas devalvācija. To mēs vēl visu piedzīvosim! Un man gribētos uzzināt no tevis, nākotnes cilvēk, kurš gads ir tad, kad tu lasi visu šo, cik liela vai maza alga tev ir, cik daudz tu vari par viņu nopirkt? Salīdzinājumam: dīzeļdegviela pirms vīrusa maksāja LV vidēji 1,20. Pildījos 15.03.2020, Siguldas Nestes tankā jau bija nokritusi uz 1.06, pāri ielai Cirkulī vēl stāvēja cena 1,17. Mēnesi iepriekš Fin, kad pildījos, cena bija 1,36, šobrīd uz 28.03.2020 cena Fin 1,26. Baltmaizes Kukulis LV maksā vidēji 1 eiro. Tāds pat Fin 1,95. Bet ļoti daudzas lietas Fin ir daudz lētākas kā LV.
Tiko saņemu ziņas no Helsinkiem: Tagad ir Uusimaa ciet. Konstitucionāli apstiprināja vakar 20:00. Un visur dzelzsbetona bloki uz ceļiem!
Bet tā kā esmu Turku un uz Lv tieku tikai caur Helsinkiem, tad nāksies vien sēdēt šeit Fin un samierināties, ka ģimeni un savus mīļos tik drīz neredzēšu! Tā ka sveiciens tev, nākotnes cilvēk, no saulainā un pavasarīgā Turku. Nākošo ierakstu rakstīšu tad, kad šī pandēmija jau tuvosies beigām un ja būšu izdzīvojis vīrusa pļaujas laikā! Tad cīnīsimies jau ar finanšu krīzi.

Showing 1-44 of 44 items.

1Somija