TranscriberDainisP
AcceptedYes
Updated2017-09-06 15:16:23
Transcription (text)jāiziet vai nu uz riju kur nav neviena cilvēka jāpaņem bībele, labāk melnā un spoguls un svece un galva jāapsien ar sarkanu jeb melnu lakatu to visi nevarot darīt ne izturēt daži nomirstot. Sanākot miroņi tie visādi plēšot pat aiz matiem, bet atpakaļ nedrīkstot skatīties citādi beigas. No viņiem visu varot dabūt zināt kas dzīvē būs. Bet jāzin ari vārdi viņus aizdzīt ne visi to varot.

Nākošais stāstīts: Grašu pagastā. Teicēja: Ede Kapler 76 gadus veca

2450

Raganas mēsli kūti un pat istaba, tas kāda ļauna cilvēka sliktas domas, tad mēsli jāieliek pudelē noslīcināt jeb jasadedzena [jāsadedzin] vai jāizšauj caur plintes stobru. Tad tas cilvēks būšot klāt, jo viņam esot mokas un lielas slāpes. Kaut kas jadabū no tas mājas, tad pārejot.

2451

Reiz man stastīja viena grasēniešu māte, kad viņai naburg-māte bijusi burve un šitā esot izdarījusi. Viņa bijusi klāt prasījusi dzert, bet nedevusi nekā un nevarējusi dabūt paķērusi pelnus no krasnis [krāsns] un ieberusi mutē. Bijusi vaļā no slapēm. Ari viņa gājusi pa citu ganībām meslus lasīdama, tad govis tam nedevušas piena, bet asins, tad griezušies pie kāda burvja lai atpestot no nelaimes.

2452

Vienā graseniešu mājā dzīvojis burvis. Otrā mājā cēlušai jaunu kūti. Cēlāji paši redzējuši, kad viņš ielaidis ar akmeni kūti, kas ta par nelaimi katru gadu beidzies kāds lops.

2453

Daža vietā pat vēl tagad spēkā dažas burvības man pašai ejot līgot kādā mājā redzu kūts durvīs dadžus iespraustus un ari kūtī iekšā, kad es jautāju ko tas nozīmē. Jāņu nakti sevišķi rosīgi raganas staigājot un dadži jāsprauž, lai viņas nodurtos, bet gan jāliek asie dadži.

Uzrakstītāja Elza Klauss Cesvaines pagastā.
Open

Raganas mēsli kūtī un pat istabā - tas kāda ļauna cilvēka sliktas domas. Tad mēsli jāieliek pudelē noslīcināt jeb jāsadedzina vai jāizšauj caur plintes stobru. Tad tas cilvēks būšot klāt, jo viņam esot mokas un lielas slāpes. Kaut kas jadabū no tās mājas, tad pārejot.

Showing 1-1 of 1 item.

1Grašu pagasts