Title in the original language
Teika par Greizo tiltu

Dzirdēta tagad.

File
TranscriberSandis Laime
AcceptedYes
Updated2017-09-28 22:37:13
Transcription (text)Kalna galā ir liels akmens. Zem akmeņa esot daudz naudas. Kādu nakti viens ceļnieks gājis aplūkot uguni kas tur spīdējis. Piegājis drīz klāt, viņš izdzirdis tādu troksni itkā kāds mežā būtu velejies. Viņam palicis bail un gājis uz māju lai izstāstītu mājniekiem ko kalnā dzirdējis. Majnieki visi nosprieduši kā tajā kalnā esot raganas. Pēc gadiem sienapļāvēji atraduši kā akmenī bijis iecirsta saule, menes [mēness] un palmes [palmas] zars.
Dzirdēta agrā bērnība.
Elza Ratniek. 13. aprilī. 1924. g.

846

Par greizo tiltu
Kāds vīrs gājis no Rencēnmuižas uz Lizdēnmuižu pie saviem vecākiem. Ap pulksten divpadsmitiem nakti viņš gājis gar greizo tiltu. Te viņš ieraudzijis kā no meža iznāk jauna skaista sieviete, ģērbusies baltās drēbēs. Vīrs domājis kad kāda ceļotāja, bet tuvāki pieejot redzējis, ka sievietei ir tik tievs vidus, kā drīz vien var pārlūst [pārlūzt]. Sieviete uzreiz nozudusi. Viņam palicis ļoti bail. Ejot atskatijies atpakaļ un ieraudzījis ka sieviete lēkā tam aiz muguras. Viņš atgriezies atpakaļ un izbailēs kliedzis: "Kad tevi velns parautu!" Acu mirkli sieviete nozudusi, kā zemē ielidusi.
Dzirdēta tagad.
Elza Ratniek. 13 aprilī. 1924. g.