Title in the original language
Teika par velna akmeni
File
TranscriberIlzeStrele
AcceptedYes
Transcription (text)

uzlikta zelta nauda. Pēc brītiņa viens uzlēcis kājās un saucis: "Sveša smaka, sveša smaka!" Visi nu uzcēlušies un meklējuši, kamēr atraduši vīru un viņu saplosijuši. Otru dienu citi cilvēki nākuši apskatīt un kaulus vien atraduši.

2782

3. Teika par "Raganu kalnu".
Pie Raganu kalna atrodās liels purvs. Kādreiz uz kalna uzkāpis zēns un kliedzis. Viņš dzirdējis mežā atskanam un domājis kā draugs viņu sauc. Tūliņ viņš skrējis zemē un iegāzies purvā un beidzot noslīcis. Vēl tagad dienvidū varot dzirdēt purvā zēna kliedzienus un atbalsi mežā. / dzirdets no A. Celms.

2783

4.Teika par "naudas podu"
Netālu no mūsu mājas atrodās maza upīte. Tur agrāk esot nauda ielikta un vēl tagad var redzēt poda dibenu. Reiz viens gans ganijis govis, no upes iznākusi veca vecenīte un sacījusi: "Mīļo bērniņ, iesit man par muguru trisreiz." Bet zēns atbildējis: "Ka lai es jums svešam cilvēkam situ." Gan vecenīte lūgusies bet zēns nav sitis. Tad vecenīte teikusi: "Tūkstoš gadu gulēju, tūkstoš gadu gulēšu!" Un žvadzēdama iekrita upē. Nu zēns gan atskārties kad tā ir bijusi nauda, bet vairs nekā nevarēja darīt.

2784

5. Teika par "Velna akmeni".
Pie viena ceļa malas atrodās akmens, zem tā esot velni. Reiz viens vīrs gājis pa ceļu vakarā. Kad viņš bijis nonācis pie akmens, tad no akmeņa izlīda divi velnēni un tinās vīram pa kājām. Vīrs nelicies ne zinis un gājis tālāk. Velnēni noskaitušies un sākuši svilpt, saskrējuši ļoti daudz velnu un nu vīram palicis bailes. Viņš sācis skriet bet velnēni sākuši viņu ķert. Noķēruši un apēduši.
Dzirdēts no K. Vikman. 41.g. veca.

Showing 1-1 of 1 item.