Title in the original language
Jaungada nakts
TranscriberMaigaJankevica
AcceptedYes
Transcription (text)

30. Kas jādara jaungada naktī lai zinātu ko dara vīrs jeb brūtgāns tāļā svešumā?
Tad jaungada naktī pulksten divpadsmitos jāsež vienai istabā un jālasa bībele tad jāliek priekšā un aiz muguras spogulis. Tad skatās priekšējā spogulī un var redzēt aiz muguras tanī spogulī ko viņš dara

2816

31. Teika par "Jaungada" nakta [nakts] burvībām.
Reiz jaungada naktī viena sieva gribējusi redzēt ko dara viņas vīrs tāļā svešumā. Paņēmusi bībeli un divus spoguļus nolikusi vienu priekšā otru aiz muguras. Drīz viņa redzējusi no otrā spoguļa priekšējā kad viņas vīrs stāv ar zobenu pie sāniem uz ielas. Viņa nu vairāk nav skatījusies un beigusi arī bībeli lasīt. Bet ko viņa atradusi? Viņai lidzās atradies vīra zobens. Viņa nu tā nobijusies, bet paņēmusi arī zobenu. Pēc vairākiem gadiem mājās atnācis vīrs. Viņš stāstījis sievai kad viņam reiz uz ielas pazudis zobens, un arī bijis jāskrien uz mājām jo viens viņu saucis. Tad nu sieva izstāstījusi kā viņa reiz jaungada naktī gribējusi šo redzēt un arī atsaukusi, viņa vēl esot dabūjusi arī šā zobenu. Par to nu vīrs noskaīties un nocirtis ar zobenu sievai galvu.
Dzirdēts no A. Celms 77 g. v. dzīvo Rencēnu pag. Skāmaņ mājā

2817

32. Teika par "Zviedru kapiem".
Netālu no mūsu mājām atrodās mazs pakalniņš. Uz tā agrāk notikušas zviedru kaujas. Tur arī agrāk bijusi zviedru baznīca, un tālāk kapsēta. Zviedru kara laika tur esot aprakti daudz zviedru karevji [kareivji] un virsinieki [virsnieki]. Tagad vēl atrod akmens bluķus kuŗos iekalti krusti. Stāsta ka baznīca esot nogrimusi, un tagad tanī vietā ir liela bedre.

Showing 1-1 of 1 item.

1Dēļas