Jāņu naktī ar iemauktiem ap ganībām
Tas bijis jau labi sen atpakaļ, kad Vecsaules Jurzās dzīvojuse kāda veca tantiņa, ko apkārtnē dēvējuši par burvi. Jāņu naktī viņa paņēmuse zirgu iemauktus, pavadu rokā turēdama un pārējo daļu pa zemi vilkdama, skrējusi ap ganībām. Skriedama pa reizei iezviegusēs līdzīgi zirgam. To vecene darījuse, lai govīm būtu treknāks piens.
Reiz vecene salīguse ganu zēnu ganos. Zēns bijis kāds attālāks radinieks un vēl mazs. Tādēļ arī vecene svētdienas rītos izdzinusi ganos. Viņai lopi ēduši mierīgi. Lauki bijuši šauri un govis ļoti ieradušas labībā. Pati nosēdusēs pie mājām labības malā un lopi ēduši gar pašu labības malu, bet labībā gan neiet. Dažreiz lopi izklīduši pa visu lauku, bet skādi nedarīja. Reiz svētdienas rītā agri lietus līst un zēnam nāk miegs. Gribējis vēl pagulēties, bet, kaunīgs būdams, negribējis prasīt, lai viņa paganītu. Te, ejot jau laukā dzīt, pagalmā zēns sastop veco tanti un saka: "Vai, ka jūs, tantiņ, zinātu, kā man sāp zobi!" Tante tad teikusi: "Ej nu, pagulies, varbūt ka pāries." Tad aizgājuse dzīt lopus zēna vietā. Zēns jau it priecīgs aiziet gulēt. Bet, līdz apguļas, te zobu sāpes klāt un nu sāp, ka nevar vairs glābiņu rast. Zēns skrējis pa māju apkārt kā negudris. Pēc brokastīm zēns iet laukā pie lopiem. Tante jau pa gabalu prasa, vai zobi jau pārgājuši? Zēns atsaka, ka tagad sāpot kā negudri, vai tikai tante nav uzlaiduse šim tās sāpes. Tad tante pasmaidījuse un teikuse: "Nevajaga mani, vecu cilvēku, mānīt! Ka gribēji gulēt, vajadzēja teikt. Es jau būtu paganījuse." Līdz ar šiem vārdiem zēna zobu sāpes pārgājušas.

מציג 1-1 מתוך 1 רשומה.
#VietaDatumsTipsVietas tips