Nūsaukums originalvolūdā
Spīgana
Rencēnu pagasts, Valmieras novads
AtšifriejaMaigaJankevica
AtšifriejumsStāstijis onkuls K. Mednis. Dzirdēta Rencēnu pag. Stāstīta tagad.

Spīgana.
Reiz vecos laikos meitas kūtī govis slaukuša [slaukušas].Te par āru pār kūti skrējūsi spīgana. Meitas slaukušas vien tālāk un domājušas kā negais [negaiss] ceļas un nav neka par to iztaisejušas [iztaisījušas]. Bet tu uzreisi [uzreiz] viens ārā nelabi iekaucies un meitas rāvušas durvis ciet un gājušas pie loga skatīties un redzējušas kā viena sieviete uz slotas kāta pielaidusies pie kūts akas. Pie vienas rokas tai bijušas piesietas vecas vīzes un pie otras pirts slota. Spīgana, spīgana meitas sarunājušās un raug, spīgana padzērusies un atkal pacēlusies uz slotas kāta un aizlaidusies. No tā laika meitas nav vairs nepareizi runājušas nekā, un akā, no kuŗas spīgana dzērusi, ūdens par asinīm.

Stāstijis K. Mednis. Dzirdēta un radusies Rencēnu pag. Stāstīta tagad.

3664

Raganas Dambīšu upītē.
Reiz vecos laikos raganas velējušās pie Dambīšu upītes, taisni tanī vietā kur tagad pāri brauc. Viņas velējušās tā ap saules lēktu un ap saules rietu. Ļaudis tad nav varējuši braukt pāri, jo tad vienmēr kāda nelaime esot notikusi. Reiz ļaudis sasaukuši visus apkārtnes burvjus un sacījuši, lai prasot ko gribot, bet lai raganas tikai aizdzenot. Burvji likuši atnest trīs silķu galvas un pašas astes un citus visus aizdzinuši prom un tad nav pa to laiku nevienam tur brīv rādīties. Pec trīs dienas ilgu laiku raganas būšot izburtas. Un tā ar bijis. No tā laika raganas vairs nav tur rādijušās.
Attaiseit

Spīgana
Reiz vecos laikos meitas kūtī govis slaukušas. Te ārā pār kūti skrējusi spīgana. Meitas slaukušas vien tālāk un domājušas, ka negaiss ceļas un nav nekā par to iztaisījušas. Bet te uzreizi viens ārā nelabi iekaucies. Meitas rāvušas durvis ciet, gājušas pie loga skatīties un redzējušas, kā viena sieviete uz slotas kāta pielaidusies pie kūts akas. Pie vienas rokas tai bijušas piesietas vecas vīzes un pie otras – pirts slota. “Spīgana, spīgana,” meitas sarunājušās un, raug, spīgana padzērusies un atkal pacēlusies uz slotas kāta un aizlaidusies. No tā laika meitas nav vairs ne pareizi runājušas nekā, un akā, no kuras spīgana dzērusi, ūdens par asinīm [palicis].

1Rencēnu pagasts
(Rencēnu pagasts, Valmieras novads)