Laumas - meža spoki
Vidus dialekts
1964, Krastiņi
"Krastiņi", Vadakstes pagasts, Saldus novads, LV-3895
Attaiseit

Laumas bija tādi meža spoki. Visvairāk viņas zaga mežā nomaldījušos bērnus. Vienreiz kalpi uz lauku paņēmuši līdz bērnu un nolikuši to meža malā šūpulī. Ar to darba karstumu un nogurumu aizmirsuši bērnu mežmalā. Kad gājuši bērnam pakaļ, laumas mežmalā dziedājušas:
“Aijā, žūžū, aizmirstais,
Aijā, žūžū, aizmirstais!”
Ap šūpuli bijušas sakrautas visādas mantas, dārgas drēbes un gārdi ēdieni. Ziņa par šo notikumu ātri izgājusi pa visu pagastu. Viņā pagasta malā viena saimniece izdomājusi, ka šitādā modē tak viegli varot pie mantas tikt. Paņēmusi savu bērnu šūpulī un nolikusi mežmalā. Vakarā tīšām atstājusi bērnu mežmalā, lai guļ. No rīta nu saimniece skries lielo mantu lūkot. Kā skrien, tā klausās – laumas dzied:
“Aijā, žūžū, izliktais,
Aijā, žūžū, izliktais!”