Raganu kauja
Augšzemnieku dialekts
1925, Rušonas pagasts
Rušonas pagasts, Preiļu novads
Pīzeimis
Sandis Laime: Teksts norakstīts no publikācijas: Ventmalnieks, A. [=Ādolfs Ģērsons] Māņi. 3. Raganas // Jaunības Tekas. Literāriski-Zinātnisks Mēnešraksts Jaunībai. 1924. Nr. 2. 146.-150. lpp.
AtšifriejaSandis Laime
Sataiseits2020-01-19 23:17:04

7

Rogonu kauja.
Kāida siva, kura gulēja slima, teica veīram. Šuvokor man kotrā ziņā jāizit. Veīrs jautōja, kas par vajadzību un pidōvōjās īt viņas vitā, jo kur tad slims cylvāks lai īt. Sōkumā viņa nagribēja to pilaizt, bet kod viņš natlaidās, viņa beidzut teica: Labi. Ej uz klēti, tur aizdurvē ir skolu pagale un skols. Kōp pagalei mugurā - tis byūs zyrgs, jam skolu rukā - tis byūs zubens. Zirgs tevi aiznesīs, kur vajadzīgs. Veirs aizit - teišām, pagale un skols ir. Uzkopa mugurā - pagale porvertas par brašu zirgu. Gribēja jimt skolu, bet nudumojā: kas tis par zubenu, pajems lobok pi gristim aizboztu izkapti. Zyrgs kai vējs aizdrozās un vinu vitu, kur
Sataiseits2020-01-19 23:24:16
Lobuots2020-01-19 23:31:22
Atšifriejumsbeja daudz sivu zyrgus, ar zubenim rukās. Tās beja rogonas, kuras beja sapulcejušās uz kauju, lai izsķertu, kura to goda byus prikšnica visas litas, un dabus vairok pina. Kai tik veirs ar zyrgu iskreja vyda. Rogonas soka klikt šudin certišu reit napazeisi. Bet kad veirs turejas pretim, tod rogonas klidza šudin certišu reit pazeisi. Un pec kaujas rogonas nuzuda. Un zyrgs veiru aizveda uz savu vitu kleti. Veirs igoja ustoba paeda vakarinu un likas gulet. Reit kod veirs pasamuda, soka pi slimas sivas nokt sivetes ar siudzeibom, ka vinai asut soni otrai golva pušu. Veirs nuprota ka sitas ir rogonas, bet nagribeja soktis, ku tu soksis ka pošam siva rogona.
Attaiseit

Rogonu kauja
Kaida sīva, kura gulēja slima, teica veiram: "Šūvokor man kotrā zyņā joizīt." Veirs jautuoja, kas par vajadzeibu un pīduovuojās īt viņas vītā, jo kur tad slyms cylvāks lai īt. Suokumā viņa nagribēja tū pīlaist, bet, kod viņš natlaidās, viņa beidzūt teica: "Lobi! Ej uz klēti, tur aizdurvē ir skolu pagale un skols. Kuop pagalei mugurā - tys byus zyrgs, jam skolu rūkā - tis byus zūbens. Zirgs tevi aiznesīs, kur vajadzeigs." Veirs aizīt - teišām, pagale un skols ir. Uzkopa mugurā - pagale puorvērtās par brašu zyrgu. Gribēja jimt skolu, bet nūdūmuoja: kas tys par zūbenu, pajems lobuok pi grīstim aizboztu izkapti. Zyrgs kai vējs aizdruozās uz vīnu vītu, kur beja daudz sīvu zyrgūs, ar zūbenim rūkuos. Tās beja rogonas, kuras beja sapulcējušās uz kauju, lai izšķiertu, kura tymā godā byus prīkšnīca vysās lītās un dabūs vairuok pīna. Kai tik veirs ar zyrgu iskrēja vydā, rogonas soka: "Klikt! Šūdin certīšu, reit napazeisi!" Bet, kad veirs turējās pretim, tod rogonas klīdza: "Šūdin certīšu, reit pazeisi!" Un pec kaujas rogonas nūzuda. Un zyrgs veiru aizveda uz savu vītu klētī. Veirs īguoja ustobā, paēda vakarinu un likās gulēt. Reit, kod veirs pasamūda, suoka pi slimās sīvas nuokt sīvītes ar siudzeibom, ka vīnai asūt suoni, ūtrai golva pušu. Veirs nūprota, ka šitās ir rogonas, bet nagribēja soktis. Kū tu soksis, ka pošam sīva rogona!

1Rušonas pagasts
(Rušonas pagasts, Preiļu novads)