Nūsaukums originalvolūdā
Teika par Burtnieku ezeru
Teicējs
10.01.1929, Valmieras iela 10, Rencēni
Valmieras iela 10, Rencēni, Rencēnu pagasts, Valmieras novads, LV-4232
AtšifriejaMaigaJankevica
Lucija Pedravs, 16. g. veca. Rencēnu pag. VI. kl. pam. VI. kl. skoln. Rencēnu miestā, Pedravu mājā. 10. janv. 1929. g.

2321

I. Teika par Burtnieku ezeru.
Agrāk Burtnieku ezers bijis tur, kur tagad tīrēļa purvs. Ezeram tur nav paticis un viņš pacēlies gaisā. Tajā vietā kur viņš nolaidies, bijušas mājas "Burtnieki". Mātei bijis bērns slims un viņa to nēsājusi pa āru. Bērns nav nekad runājis, bet ieraudzījis ezeru gaisā, iesaucies: "Māt! Redz kur, āsenīts iet pa gaisu, ai cik viņam grūti!" Ezers to dzirdējis un nolaidies tur zemē. Tā viņš tās mājas vārdā arī nosaukts.
(Teicējs K. Mednis Rencēnu pag.)

2322

II. Kad kāds kukulis maizes iepriekš no krāsns izvilkts, tad to neļauj ar nazi griest [griezt], jo tad cepējai mugura sāpēšot.

1Burtnieks
(Matīšu pagasts, Valmieras novads)