ŠifravoMaigaJankevica
Taisytas2017-08-27 10:35:17
ŠifravimasUn naktī skrējusi otra saimniece uz slotas kāta. Apskrējusi vienreiz ap kūti piesitusī pie kūts pakša un teikusi "ņemu ņemu", pieniņu, sviestiņu neņemu visu. Un tā trīs reiz saukusi un trīs reiz apskrējusi ap kūti. Pirmā saimniece izstāstījusi to zīlniecei un tā teikusi lai ietot [ejot] uz otras saimnieces māju un darot tāpat Tik lai sakot ņemu ņemu noņemu visu Kad otra saimniece nākšot lūgties tad lai neko nedodot tad viņa būšot pestīta. Pirmā saimniece gājusi nakti un darījusi tā. Otra dienā nāburgu saimniece klāt un lūgusies gan uguni gan visu ko vien varot dot. Bet neviens nekā nav devis un tūliņ tai pašā dienā nāburgu saimniecei nosprāgušas labākās govis un pirmai saimniecei nekas vairs nav beidzies.

3913

11. Teika par Burtnieku baznīcu.
Senos laikos kad Burtnieku baznīca būvēta katru nakti cik pa dienu uzcelts tik pa nakti noplēsts un nekā nav varējuši darīt. Tad uzlikuši tādu rakstu uz tiem mūriem ko lai dara ka netiks plēsts. Tad teikts ka vajagot divas dvēseles un baznīcā vienā pusē iemūrēti viens vīriets [vīrietis], Pēteris un sieviete Marija. Vēl kādreiz vecos rakstos esot bijis rakstīts Pētera un Marijas baznīca.

3914

12. Spīgana.
Kādas mājas saimniece nekad nav gājusi ar citiem pērājiem [pērējiem] reizē uz pirti, bet pati pēdējā Ticis runāts ka saimniece jājot spīganās. Reiz puisis gribējis noskatities aizgājis un skatījies. Saimniece iegājusi viena pēdējā pirtī un atģērbusies nogūlusies uz grīdas un tāds kā dundurs izskrējis no mutes. Puisis noskatījies kā dundurs izskrien pa logu un prom, viņš iegājis pirtī apgriezis veceni otrādi kur kājas bijušas tur galvu. Atskrējis dundurs un skrējis ap kājām un nav ticis
Suformuotas2017-08-27 10:37:42
Taisytas2017-08-27 11:01:21
Šifravimasiekšā. Puisis aizgājis uz māju. No rīta saimnieks gājis lūkot un saimniece zila melna uz grīdas. Viņš apgriezis otrādi un dundurs ieskrējis mutē un saimniece palikusi dzīva. Viņa jau zinājusi ka puisis vainīgs un aizdzinusi puisi.

3915

13. Burvi [Burvji].
Reiz viens puisis cirtis malku un otras sievietes kuceni bijuši tur un puisis nocirtis vienu kucenu. Nu lūgušies lai nu piedodot gan pats puisis gan citi, bet sieviete pateikusi gan tu mani pieminēsi. Pēc kāda laika palicis puisis dumjš un visu mūžu bijis dumjš.

3916

14. Aitu cirpējs.
Reiz dzīvojis kāds vecītis, viņš bijis burvis. Un daudzreiz citiem kūtīs aitām pieres bijušas nocirptas. Tad tūliņ teikuši tas jau atkal vecīša darbs. Viņš gājis uz kūtīm un izcirpis aitām pieres.

15. Sakāmvārdi.

3917

1) Darbu mēro ar spēku.

3918

2) Ar diegiem nav aršana.

3919

3) Sūrs darbs saldi augļi.

3920

4) Zināt var daudz, bet saprast maz.

3921

5) Kur maitas tur kraukļi lasās.

3922

6) Tīrāks tas ūdens kas tek nekā tas kas uz vietas stāv.

3923

7) Jauna slota labi slauka.

3924

8) Ass cirvis drīz akmeni atrod.

3925

9) Kad villks aiz durvīm tad suni vēl baro.

3926

10) Kā suni mielo tā suns klausa.

3927

11) Suns spalvu met tikumu ne.

3928

12) Neej ar stipru lausties [lauzties] ne ar bagātu tiesāties.

3929

13) Tā cūka kas dienu nerok tā nakti rok.

3930

14) Roka roku mazgā abas baltas.

3931

15) Izlietu ūdeni nevar uzsmelt izrunātus vārdus nevar atņemt.

3932

16) Kad kaķis nav mājā, tad peles uz galda.
Atidaryti

Spīgana
Kādas mājas saimniece nekad nav gājusi ar citiem pārējiem reizē uz pirti, bet pati pēdējā. Ticis runāts, ka saimniece jājot spīganās. Reiz puisis gribējis noskatīties, aizgājis un skatījies. Saimniece iegājusi viena pēdējā pirtī un atģērbusies nogūlusies uz grīdas, un tāds kā dundurs izskrējis no mutes. Puisis noskatījies, kā dundurs izskrien pa logu un prom, viņš iegājis pirtī, apgriezis veceni otrādi – kur kājas bijušas, tur galvu. Atskrējis dundurs un skrējis ap kājām un nav ticis iekšā. Puisis aizgājis uz māju. No rīta saimnieks gājis lūkot un saimniece zila melna uz grīdas. Viņš apgriezis otrādi un dundurs ieskrējis mutē, un saimniece palikusi dzīva. Viņa jau zinājusi, ka puisis vainīgs, un aizdzinusi puisi.

1Sauļu muiža
("Sauļu muiža", Rencēnu pagasts, Valmieras novads, LV-4232)