Vīrs sviež viesulī dunci
Latgalių tarmė
Submitter
1925, Rušonas pagasts
Rušonas pagasts, Preiļu novads
Pastabos
Sandis Laime: Teksts norakstīts no publikācijas: Ventmalnieks, A. [=Ādolfs Ģērsons] Māņi. 3. Raganas // Jaunības Tekas. Literāriski-Zinātnisks Mēnešraksts Jaunībai. 1924. Nr. 2. 146.-150. lpp.
Failas
#LFK 147, 7b
ŠifravoSandis Laime
Suformuotas2020-01-19 23:31:46
Šifravimas

7a

Lai varatu zynot kura siva ir rogona, vislobok izinot vesusi uz pogolma kur ir smiļkts. Vesuli grisis un grisis, bet kur cyšok smiļkts grižas tur rogona vyda. Tad jam izskapti un dur vesuli, rogona gon (rukas sagris) izskapti sagius bet sagraizis rukas, un vares izinot kura siva ir rogona.

7b

Reizi vins veirs vesuli svidis ar mozu dunciti. Un pec kaida laika nubraucis uz Reigu pordevis tergotojam preces, un tergotojs viņu pamilois at teiju. Adut veirs irauga uz golda dunciti ar kuru bejs isvidis vesuli. Un vesuls atnesis grizdamis uz Reigu.

7c

Rogonas svists.
Nu iguta pina rogonas pagatavo svistu. Svistu var tikai izinot tai voi rogonas
Atidaryti

Reizi vīns veirs vesulī svīdis ar mozu dunceiti. Un pec kaida laika nubraucis uz Reigu, puordevis terguotuojam preces, un terguotuojs viņu pamīlojis at tieju. Ādūt veirs īrauga uz golda dunceiti, ar kuru bejs īsvīdis vesulī. Un vesuls atnesis grīzdamīs uz Reigu.

1Rušonas pagasts
(Rušonas pagasts, Preiļu novads)