1694-Brocenu-pamatskola-0029
Atšifrējalaurinovicar
Atšifrējums8.3) Tautas teikas.
Pie vienām mājām auguri resna liepa. Kādu dienu saimnieks liepu nozāģējis. Un tur uz celma bijusi ūdens pilīte un saimnieks paracis vēl ar lāpstu tur brīnums bijusi maza peļķīte. Nu nekas otrā rītā saimnieks iet skatīties nu jau liela upe un saimnieks upi iesauca par Ogri no Tā laika Ogre vēl tagad ir no iesākuma šaura, bet tālāk plata. Un vēl tagad Ogre ir apsmenaina.
8.4) Latviešu un vāciešu laika uz šī kalna notika nikna cīņa. Tur mātēm daudz dēli krita un vācieši arī krita, bet mātes te par saviem dēliem Daudz asaras lēja un tādēļ šo kalnu. sauc par Deliņkalnu.
8.5) Vispārējie ticējumi jeb māņticība. Jāņu vakaru meitas saplūca sarkano āboliņu jeb citas kādas puķes un iet uz krustotiem ceļiem un nopin kroņus un ja kronis nopīts tad nes mājā un sviež ābelē to kroni un cik reiz kronis nokrīt tik ilgi vēl būs jādzīvo par meitu un ja kronis nekrīt zemē tad precēsies tai vasarā.

KolekcijaCieceres pagasta Brocēnu 6-klašu pamatskolas vākums