1694-Brocenu-pamatskola-0205
AtšifrējaCitrons
Labots2024-03-09 18:18:59
Atšifrējumspielēja pilnu bļoduar skābu putru. Un bija likusi lai izēd. Mazais zēns bija izēdis un dikti palicis slims. Pamāte ejot uz muižu bija mazo zēnu aiz rokas rāvusi pa ceļa smiltīm sev līdzi. Mazajam puisītim bija palikuši visi ceļi jēli.
Stāstījusi Made Lauberga. 53. g. v. Mežgaļos.
Vispārējie ticējumi un māņticība.
125. Jauna gada naktī var sev zīlēt nākotni. Pulkstens 12 ņem divus spoguļus, vienu tur sev pie krūtīm otru pretī. Katrā pusē vienu sveci. Viena meita tā esot darījusi un redzējuse kā četri vīri melni ģērbušies nes zārku. Pārbaidijusēs un nomirusi.
126. Tāpat jauna gada naktī gājis kāds jauneklis stallī klausīties kā zirgi runā. Viņš ir dzirdējis kāds zirgs esot teicis rīt to vedīsim uz kapiem. Kas tur klausās. Jauneklis ir ļoti pārbaidījies un nomiris.
127. Jauna gada naktī sēj auzas pagultē, un kas tad pļauj, tas ir eenams nākotnē brūgāns.
127. Ir pasaulē maldi. Tās ir maldu uguntiņas. Kad stāv viņas ar stāv. Kad mūk viņas ķer rokā. Kad iet klāt viņas mūk.
128. Kādā reizē tēvs ar dēlu brauca ar labības vezumiem. Viņi redz kā viens melns vīrietis iet pa priekšu. Uzreiz pazūd. Nekur nav redzams. Piebrauc klāttanī vietā zirgs vairs neiet ne no vietas. Un baidās.
Iemācījās no Mades Laubergs 53. g. v. Mežgaļos.
Tautas ārstniecība.
129. Pret diloni un garo klepu ir lietojama pelēkā sūna. Sūnu saplūc sažāvē un uzlej ūdeni. Lieto kā tēju.
KolekcijaCieceres pagasta Brocēnu 6-klašu pamatskolas vākums