Atšifrējums[384]
Eleonora Binder.
III kl.

Manas mammas stāsts.
Rija un pirts ir viss iecienītākās ēkas. Tur dzīvojot spoki un vellni. Tā bijis reiz vienā rijā esot spokojies tā kā neviens nevarot nakti pārgulēt. Saimniekam bijis viens droš[s] puisis. Tas teicis, kā varot nakti pārgulēt. Kā jau rudenī gaŗi vakari, visiem garlaicīgi. Vairāk mājas puiši sanākūši kopā un runājūši par tās rijas spokošanos. Pārdrošais puisis lielijies: "Es varu gan nakti pārgulēt." Bet otrā pusē strīdijūšies kā nevarot pārgulēt. Kad nu šis tā strīdās, neko nevar darīt jāpaliek pie viņa domām. Bet viens puisis teicis, saderēsim un šie ar saderējūši. Citi puiši likušies gulēt un gājūši uz savām mājām, bet šis ar sliktu dūšu dodās uz riju. Nonācis rijā mūris vēl bijis silts. Šis uzrāpies uz mūra un licies uz auss. Drīz pēc tam iemidzis. Bet šis mana kā nav vairs labi, visi velk aiz kājām zemē no mūŗa. Šis atmodies un uzrāpies uz mūŗa atpakaļ un guļ tālāk. Velk atkal nost, šis sabijies un nodomājis, nav vairs labi. Uzrāpies uz mura, bet šis nu vairāk neguļ bet gaida kas nu būs. Bet trešo reizi vilcējs klāt, bet šis ķēris ar roku, un saķēris kaut kādu priekšmetu, kurš līdzinājies cilvēka ķermenim. No rīta mājās pārgājis gan, un saderēto naudu ar dabujis, bet ko tas viss līdz, kad jāpaliek uz slimības gultu un jānomirst. Kur nauda un drošība.

218

Reiz uz laukiem bijusi kāda veca pirte un tai pirtī esot spokojies. Pirtī pusnaktī esot redzama sārta gaisma it kā būtu krāsns iekurta. Reiz saimnieka puisis bijis pilsētā, kuru nosaukumu neatminos. Ceļā jau bijūse uznākuse nakts. Braucot gar pirti, viņš redz kā pirtes krāsnī iekurts uguns un kāds stāvs karājoties un nelabi krācot. Šis skrējis pirtī iekšā un ķēris pēc naža,
KolekcijaSlokas pilsētas 1. pamatskolas vākums