AtšifrējaKirmis
Labots2022-05-12 12:58:19
AtšifrējumsNo Mellīzeŗa tuvākaš apkārtnes var aprakstīt šādu notikumu, pirms 1905.g., kas, kā veci ļaudis stāsta, vedams sakarā ar "Mellīzeri": 1/2 klm no Mellīzeŗa uz ziemeļiem atrodas Strobu mājas. Minētās mājas sētas laukumā, netāl no dzīvojamās ēkas starp istabu un laidaru rakuši aku. Izrakuši vairāk kā 30 pēdas, bet ūdens kā nav, tā nav. vakaram pienākot pārtraukuši darbus un lietas pametuši turpat, jo no rīta gribējuši darbu turpināt. No rīta uzcēlušies un redzējuši briesmu skatu: viss sētas laukums iegrimis un pludo dūnaiņā ūdenī. Tā kā tolaik "Strobas" bijušas kalpu mājas, tad barons licis sētas laukumu ar akmeņiem, kadiķiem un granti piepildīt un nobruģēt. iztīrot iebrukušo aku ūdens nav vairs pāri plūdis. Viss var būt, ka Strobu māju akai ir kāds sakars ar dūksnāju Mellīzeri. Varbūt, ka aizvēsturiskos laikos tagadējo lauku veitā ir viļņojies ezera ūdens.
Marta Zīle
Bikstu pag. Strobās