AtšifrējaDace Nasteviča
Labots2022-06-08 09:59:58
Atšifrējumsuz savu sievu. Kad es būtu bijis mājā neviena ēka nebūtu nodegusi. Es būtu iesviedis bērnu ugunī. Visas liesmas būtu apdzisušas. Sarkanā cepure nozīmē uguni un zaļais velens nāvi.

2497

342. Kādās mājās dzīvojis kaplu un viņam sieva bijusi burve. Saimnieki bija atraduši ūdens mucā zivi. Tie ienesuši zivi istabā. Piedūruši asti ar īlenu un zvīnājuši. Iznācis kalps un lūdzies lai tā nedar kā viņa sievai velk ādu nost. Saimnieki palaiduši zivi vaļā un sieva palikusi vesela.

2498

343. Kanenieku mājā bij nokauta cūka. Saimniece vārījusi gaļu. Ienācis vecs nabags un prasījis gaļu. Bet saimniece nedeva. Tad vecais izgāja ārā. Katlā vairs nebija gaļa bet veci pinekli un vecas pastalas

2499

344. Senāk puiši pa nakti gāja pie meitām. Kādu vakaru pieci puiši gājuši pie meitām. Nu krūmiem iznācis kāds cilvēks un sacīja lai ņem viņu ar līdz. Viņš nav gājis pa priekšu bet no muguras tā kā zeme rībējusi. Citiem palicis bail. Meitas gulējušas uz kūts augšas. Kad bija nonākuši pie kūts. Pie lūka bij pieslietas kāpnes. Puiši gribēja lai svešais lien pa priekšu augšā. Bet svešais negribēja līst. Beidzot pierunāja kāpt. Līdz pusei uzlīdis viens iesaucas A velns kādas kājas kā govij. Svešais nozuda. Svešais bija velna izskatā.
KolekcijaAlsungas 6-klašu pamatskolas vākums