Atšifrējalelde.ceiciniece
Teicēja 32.g.v. Erna Andreos no Negures pag. Kerter-ciema.
Vācējs G. Fišers no Engures "Pikatajiem".
Purva ragana.
Tur kur lielais purvs pret dienvidiem ieslēpās mežā, bija veca būda, ko kādreiz slējuši mežinieki. Šai būdā, jau dažu gadu dzīvojusi ragana, kas pratusi dažādas burvestīnas un slimiem zāles dot. Varējusi arī, kā ļauži stāstījuši, zagļus piesiet un pārmācīt. Kaimiņu ciema sievāmstāstījusi, ka varot par zāli dzirdēt augam un ar putniem un zvēriem runā-jusies.
Turpat meža malā malkas cirtēji, sākuši cirst kokus. Toreiz vēl cirvji bijuši dārgi un tālu vedami. Tādēļ ikviens meži-nieks savu cirvi glabājis, kā vislabāko mantu.
Kādu dienu vienam mežiniekam cirvis nozudis. Meklē, meklē, bet nevar uziet kur palicis.
Nabaga vīrs nu pavisam bēdīgs: nezin ko darīt. Nevar citu cirvi iegādāt. Šo pašu cirvi brālis- kuginieks no ārzemēm at-vedis. Nevienam tik labs nebija visā Drivu purvā malā; bet nu cirvis kā zudis, tā pazudis.
Kādu vakaru sanāk visi mežinieki kopā pie ugunskura skuju būdas priekšā. Nu vīrs stāsta savas bēdas par zudušo cirvi, Te viens saka: - Nu ta bēda! Aizej pie tās raganas Drivu purva malā. Tā piesies zagļa kāju pie koka un tev cirvis būs atkal rokā! -
Otrā dienā mežinieks iet pie raganas. Izstāsta savas bēdas. Ragana būrusi, būrusi. Beidzot saka: "ej vien atpakaļ no vie-na pie otra, pa kārtai pie visiem, Un saki, ka trešā dienā zaglis būs piesiets pie koka! -
Aizgājis arī. Teicis visiem, ko ragana vēlējusi. Un- brīnum Trešā dienā cirvis nolikts viņam pie būdas durvīm. Nolikts aiz bailēm, ka ragana nepiesien pie koka kā solījusi.
KolekcijaGeorga Fišera folkloras vākums