Teika par Engures ezeru un tā salām
Agrāk tāda Engures ezera nemaz nav bijis. Pie jūras dzīvojis milzis Engress. Tas bijis ļoti stiprs. Viņam kaimiņos, Igaunijā, dzīvojis milzis Gugulis. Šis milzis bijis izdaudzināts par vislielāko stiprinieku milžu vidū. Viņš nav nācis pie Engresa ar draudzīgiem nolūkiem, bet gribējis ieņemt to vietu, kur pašlaik dzīvojis Engress, un visu Baltija[s] jūru. Engress savu vietu nav gribējis ar labu atdot, un Gugulis pieteicis viņam karu. Tā nu kādā dienā, kad Engres gulējis zem priedes diensvidu, ieradies Gugulis un to pamodinājis. Viņš sacījis, lai atdodot šo skaisto vietu, bet Engress nav bijis ar mieru, un abi norunājuši parīt no rīta kauties. Kāvušies trīs dienas un trīs naktis tā, ka zeme rībējusi. Tad abiem diviems spēki sākuši izsīkt. Sākumā stiprākais bijis Engress, bet, kas Engress noguris, savu spēku rādījis Gugulis. Viņš atvēzējies un gāzis Engresam no visa spēka tā, ka tas sagrīļojies un nokritis. Gugulis jau sācis priecāties, ka tagd viņš būs saimnieks šajā skaistajā vietā, bet Ūdens dievs to nav pieļāvis. Viņš sūtījis kalpus ar putu zirgiem, lai sagrābtu Guguli. Kad kalpi ar zirgiem uzskrējuši virsū milzim, tā kauli vien pajukuši.
Uznākusi vētra. Visi Guguļa kauli ieskaloti jūrā, bet viens kauls palicis uz sauszemes.
Tad Ūdens dievs nolēmis, ka Engresa atliekas viņš pārvērtīs par ezeru un Guguļa par salu ezerā. Vēlāk šo ezeru par godu milzim Engresam ļaudis nosaukuši par Engures ezeru.
(Teicēja: Anna Buša)

3

Akmeņu rava Engures ezerā
Engures ezerā ir tāda pussala, apkārtējie ļaudis to sauc par akmeņu ravu. Tā diezgan lielu gabalu iestiepas ezerā. Vecie ļaudis stšta, ka velns gribējis nobruģēt ceļu pāri Engures ezeram. Tā tas visu nakti staipījis akmeņus. Tie bijuši ļoti lieli un smagi. Pēkšņi iedziedājies gailis, un velns meties bēgt, atstājot savu darbu nepabeigtu. Ļaudis uz turieini veduši ganīt govis, un tām ļoti paticis gulēt uz akmeņem.
(Teicēja: Astra Šakina, 68 g.)

KolekcijaSintijas Skribes folkloras vākums