Kā radies Klapkalnciems
Reiz zemnieku ģimene braukusi meklēt vietu jaunai mājai. Braukuši, braukuši, bet visapkārt meži vien. Pēkšņi dzird - kaut kur aiz kalna klapē. Piebraukuši tuvāk, redzējuši, ka viena ģimene ceļ sev māju. Bijis jau vakars, un viņi nolēmuši te pārnakšņot. Nākošajā rītā, saulei lecot, ieraudzījuši, ka šī vieta patiešām laba, un tā arī apmetušies uz dzīvi. Te drīz saradās daudz zemnieku ģimeņu. Tā kā pirmie dzīvības vēstneši bijuši klapējieni aiz kalna, šo ciemu nosaukuši par Klapkalnciemu.
(Teicējs: Augusts Dīcis, 78 g. )

11

Līč` anniņas purvs Klapkalnciemā
Līču mājās dzīvojusi meitene Anniņa. Viņa bijusi iemīlējusies. Vētras laikā viņas līgavainis noslīcis jūrā. Aiz lielām bēdām viņa iegājusi mežā, gājusi uz Klapkalnciema pusi gar Kugraiņa ezeru un nokļuvusi lielā, bīstamā purvā, kurā noslīkusi. No tā laika purvu pie Klapkalnciema sauc par Līč` anniņas purvu.
(Teicējs: Augusts Dīcis)

12

Teika par Kugraini, Kaņiera ezeru un Aklezeru
No jūras uz Klapkalnciemu pa gaisu nācis liels, melns mākonis un meklēja vietu, kur nolaisties. Lidojot pāri purvam, no mākoņa atdalījušās un nokritušas zemē divas šlakatas - viena lielāka, otra mazāka. Tur, kur nokritušas šlakatas, izveidojušies netālu viens no otra dvi ezeri - Kugrainis un Aklezers. Aklezeram tāds vārds tāpēc, ka tas paslēpies mežā vidū un to ļoti grūti atrast.
Lielais mākonis aizlaidies tālāk - uz Čaukām un apmeties starp Lapmežciemu un Čaukām. Tā radies abu mazāko ezeru lielais brālis - Kaņiera ezers.
KolekcijaSintijas Skribes folkloras vākums