AtšifrējumsTeicējs Augusts Dīcis
Augusts Dīcis dzimis Engures pagasta Klapkalnciemā 1929. gada 20. maijā zvejnieku ģimenē. Viņa senči vismaz trīs paaudzēs ir klapkalnciemnieki. Augusta vectēvs Miķelis Puziņš bijis drosmīgs jūrasbraucējs K. Valdemāra laikos, būvējis buriniekus un izbraucis pasaules juras. Taja laikā gandrīz visi piekrastes vīri bija zvejnieki, un arī Augusts Dīcis pārmantoja seno profesiju. Viņam vēl diezgam mazam esot, kara laikā nomira mamma un mazā māsiņa. Tāpēc viņš kopā ar tēvu jau no 12 gadu vecuma sāka iet jūrā, lai pelnītu iztiku. Zvejnieka darbs viņam ir ne tikai nodarbošanās, bet dzīves jēga un sirdslieta. Kad veselības dēļ šo darbu vajadzēja pārtraukt, viņš vairāk kā 20 gadus nostrādāja par tīklu darbnicas vadītāju, prata izgatavot jebkuru tīkla veidu un arī labot jūrā saplēstos tīklus. Daudzus gadus viņš palīdzēja sagatvot Engures skolēnus kādreiz slavenajam konkursam "Vai tu mīli jūru?", mācot jauniešiem tīklu lāpīšanu un virvju špleisēšanu. Pēc aiziešanas pensijā vēl lidz 75 gadu vecumam kopā ar dēlu atkal gāja jūrā zvejot. Izaudzinājis 2 bērnus, ir četri mazdēli, no kuriem viens izvēlējies jūrnieka profesiju.
Augusts Dīcis no savas vecmāmiņas Trīnes Dīces ir dzirdējis teiku par Klapkalnciema rašanos, teiku par Klapkalnciemā esošo Līčanniņas purvu un tajā esošajiem ezeriem: Kugraini, Aklezeru un Kaņiera ezeru. Vēl viņš zina nostāstus no klapkalnciemnieku dzīves, kurus dzirdējis no vecajiem zvejniekiem. Augusta Dīča stāstītās teikas pierakstījusi viņa meita skolotāja Ruta Vanaga, tie iesniegti Engures vidusskolas muzejā, bibliotēkā un LFK (2007. g.).
KolekcijaSintijas Skribes folkloras vākums