Kā cēlies Apšuciema nosaukums
Par Apšuciema nosaukuma izcelšanos ir divi varianti: daži domā, ka nosaukums cēlies no pirmo māju nosaukumiem šinī vietā, kuras saukušās Apšas, Vecapšas, Lejapšas, Lielapšas, Mazapšas. Mājas ar šādiem nosaukumiem Apšuciemā ir vēl tagad.
Citi domā, ka ciema nosaukums cēlies no lībiešu vārda "apša", kas nozīme - laiva.
(Teicēja: Erna Zubova)

14

Lāčupīte
Teika stāsta, ka Lāčupīte senatnē tecējusi uz Kaņiera pusi, kur savienojusies ar Sloceni. Abas ietecējušas jūrā. Kad vāci iemācījušies braukt pa jūru ar kuģiem, Pērkoņtēvs sūtījis viesuli apgāzt svešinieka kuģus. Smiltis un koki sagāzušies taisni upes savienojumā un upi aizbēruši ciet. Tagad var vēl redzēt to vietu, ko sauc par Velna bedri, kur kādreiz abas upes savienojušās un ietecējušas jūrā. No tā laika upes ņēmušas katra savu ceļa virzienu. Lāčupīte ņēmusi pie Klapkalnciema sev ceļu, bet Slocene - pie Kaņiera ezera.

KolekcijaSintijas Skribes folkloras vākums