Labots2024-04-13 18:10:17
AtšifrējumsNo karietēm izkāpušas kundzes čaukstošās zīda kleitās un kungi mežģīnēs rotātos uzvalkos. Kāds aizvedis "Plunču" saimnieci pie brīnumskaistas dāmas ar augstu sasukātiem matiem un dārgakmeņu rotām. Tā esot bijusi patii ķeizariene Elizabete. Zvejniece kā parasti parādījuis godu jaunajai dāmai. Elizabete smaidījuis un likusi pasniegt zvejniecei par ceļa rādīšanu četrus sudraba dalderus. Vecaimātei vai elpa aizrāvusies, redzot tādu bagātību. Šos četrus ķeizarienes dāvātos dālderus viņa glabājusi kā dārgu piemiņu, lai arī trūkums un vajadzība būtu. Trīs saglabājusi līdz mūsu dienām ceturtais pazudis bēgļu laikā.
(Teicēja: Erna Zubova)

21

Nostāsts par Katrīnu Lielo Plieņciemā
Katrīna likusi celt Plieņu muižu, kurā apmetusies uz dzīvi, apmēram 4 km no jūras. Likusi mežā izcirst stigu no Plieņu muižas līdz pat Lielajam krogam. Tā kā Plieņu muiža bijusi kalnā, Katrīna pa muižas logu varējusi redzēt jūru. Lielajā krogā tikušas ierīkotas istabas - "numuru kambari", kuros dzīvojuši Katrīnas draugi - muižnieki. Katrīna varējusi pasaukt sev laiku pakavēt, kuru vien no viņiem vēlējusies. Nabadzīgie zvejnieki Katrīnas un viņas draugu izlaidīgo dzīvi nosodīja. Stāsta, ka Katrīnai Plieņciemā gadījusies ķibele - viņa palikusi grūta. Lai nesmukumu saglābtu, ārsti atzinuši, ka grūtniecība iestājusies no jūras ūdens.

22

Apslēptā manta Apšuciemā
Apšuciemā, netālu no Lāčupītes, Silu māju tuvumā pie kādas priedes, bēgot pāri jūrai atpakaļ uz savu zemi, zviedri lielgabala stobrā un zirga ādā aprakuši salaupīto zelta naudu.
Otrs nostāsts vēsta, ka turpat pie Silu mājām apbedīts kāds zviedru virsnieks ar zelta zobenu.
Citi nostāsti vēsta, ka cauri Apšuciemam uz zirga ar zelta zobenu rokās jājusi Zviedrijas karaliene. Silu mājās pārnakšņojusi, viņai nozagts zelta zobens, kurš esot aprakts zemē pie Silu māju rijas.
(Teicējs: Dzidra Freimane, 70 g.)
KolekcijaSintijas Skribes folkloras vākums