AtšifrējaKirmis

Andriņkalns
Andriņkalns atrodas Vallē Ībēnu un Bierņu māju robežās. Senos laikos tur bijis mežs. Vēlāk tur meža vairs nebija un kalniņš bija pārvērsts laukos, kur auga un ienācās viss, kas tika sēts vai dēstīts.
Senos laikos abu māju apsaimniekotāji rakuši kalngalā dziļas bedres, kurās ziemās glabājuši kartupeļus un saknes kā pašu uzturam, tā arī lopbarībai no sasalšanas, jo pagrabu nebija, visu glabāja zemītē.
Kura bedre iztukšojās, to esot "pārvērtuši" par vilku ķeršanas "ierīci". Tanīs laikos Latvijā bijuši no austrumu kaimiņu zemēm sanākuši daudz šie dzīvnieki. Tukšās bedres uzmanīgi pārklātas ar skujām, virsū uzlikta kāda vilinoša ēsma, un vilks rokā!
Senos laikos vienīgā sabiedriskā dzīve ļaudīm norisinājusies krogu lielajās istabās - tur rīkotas ģimeņu goda dienas, un sestdienas vakaros - balle līdz rīta ausmai.
Ībēnu un pārējos kaimiņu tuvākais krogs bijis Kannenieku muižā. Andriņš (Andrejs) bijis viens no muzikantiem - spēlējis vijoli un dzīvojis Ībēnos. Tas liktenīgais svētdienas rīts būs bijis pavasarī, kad vilku bedres sāka lietot tukšo sakņu bedru vietā. Andriņš jau gaismiņā nācis no spēlēšanas mājās. Neņēmis ceļu, bet meža taciņu pāri kalnam uz Ībēniem. Maza neuzmanība - kalngalā misējis taciņu, uzlicis kāju uz skujām un iekritis bedrē, kur vilks jau priekšā. Abi pārbījušies, tikai Andriņš "apķēris", ko darīt, sācis spēlēt savu vijoli, cik stipri varējis un arī cik žēli varējis, līdz nelaimīgais biedrs arī sācis līdzi "dziedāt"- žēli kaukt.
Šo neparasto koncertu izdzirduši laimīgā kārtā Ībēnu mājas ļaudis, ejot mājlopus kopt rīta reizei. Tūlīt sapratuši, kas noticis, apbruņojušies ar sitamiem un virvēm un devušies turpu. Ielaiduši virvi bedrē, lai Andriņš ķeras klāt, bet kā glābēji velkot ārā, vilks velkot aiz tā kājas. Beidzot tomēr vilku nobeiguši un Andriņu laimīgi izvilkuši laukā no bedres. No tās reizes kalniņš saukts - Andriņkalns.
Teic. Alise Cimermanis, dz. Grīmane 1909.g.
KolekcijaAijas Zaļaiskalnes folkloras vākums