AtšifrējaKirmis

Valle
Valles senais ezers atradies ieplakā starp Valles baznīcas kalnu un veco pagasta māju. Ezers vēl bijis, kad mana tēvmāmiņa (dzimusi ap 1832.gadu) 16 gadu vecumā klaušu darbos ezermalā pie pagastmājas velējusi muižas veļu. Ezers bijis ļoti zemiem krastiem. Lai pasargātu no appludināšanas lielceļu, klaušenieki ar kulītēm sanesuši zemi - smiltis un uzbēruši ezeram ziemeļu galā valli (valni), kuru nostiprinot, uzstādījuši divās rindās blakus liepiņas, kuras augušas lielas un kuplas, bet manā laikā to rindas jau bija retākas... No ezera "valles" varbūt radies arī pagasta nosaukums. Senajiem ļaudīm visi uzbērumu bija "valles", kā baznīcas, kapsētas u.c.
Teic. Alise Cimermane, dz.Grīmane 1909.g.
KolekcijaAijas Zaļaiskalnes folkloras vākums