AtšifrējumsSaldas jūtas garu līgsmos
Paradizes laimibā.

Pēcnāceji kapā liks
Līdz ar mums šos jaunos sapņus
Tad ar kapā apbedis.

Ievadam.
Katram cilvekam atmiņas iz viņa pagatnes dara lielu prieku. Zinams, tās kuras stāda viņa gara acim priekšā nepatīkamus skatus iz agrakajiem laikiem nav vis tik patīkamas kā pirmejas, ja pat pa lielakai daļai ikkurš viņas cenšas aizmirst - izstumt iz savas atminas, bet to izdarit ir grūta, jo grūta lieta - viņas iz prāta un atmiņas nav izmetamas veseliem gadu - desmitiem pārejot un mijoties. Vismīļakās atmiņas mums ir atmiņas iz bērnibas gadiem un tamlīdz iz skolas laikmeta. Ja mēs jautajam, kadēļ īpaši tās mūsu atmiņā ir atstājušas lielako iespaidu, tad uz to atbildet mums ne visai grūti nāksies. Bērnibā katram ir viegla dzīve, to nespiež šās zemes ļaunie apstākļi, viņš nepazīst, kas ir laicigas bēdas, rūpes un raizes - visu šo vecaki ņem uz saviem pleciem. Bērns, nevainigus priekus baudidams, kā raibais tauriņš laižas no viena skaistas puķites uz otru. Viņš ir jauns un līdz ar šo izteikumu mēs apzīmejam, ka tad viņam ari ir ta jaukaka dzīve. Cik neskaitami daudz ir ļaužu, kuri vēlās: "ak, kaut es vēl būtu jauns!" No pasauligam nastam nospiesti šini vispārigā pašuzturešanas cīniņā viņi atmin dārgo jaunibu - bērnibu. Kad nu jaunibu griezt atpakaļ nav nevienam iespējams, tad tomēr viņi, dziļās domās nogrimdami, garā nolidinajas jaukā, dārgā bērnibā, iz kuras te šad, te tad atspīd kāda gaiša dzirkstele, apgaismodama dažus faktus iz pagātnes. Tādos apstākļos tad pat ārišķas zīmes izrāda cik cilveka iekšķigs
KolekcijaPētera Šmita folkloras vākums