14. nodaļa. Saimnieciskā pacēluma gadi

Saimnieciskā pacēluma gadi.

Rīgā tai laika bija ap 350 000 iedzīvotāju. Ejot pa ielām varēja sastapt retu garāmgājēju. Varēja nopētīt katru, cik glīti ģērbies: vai angļu bostonā, vai melnā un strīpainā, ceļā uz viesībām. Visi ar šlipsēm vai tauriņiem. Nu, par dāmām nerunājot. Kā skaisti raibi mākonīši – puķotos vai taftā mirdzošos tērpos.
Bet ja jūs redzētu sejas – šīs atklātās, skaistās, smaidošās latviešu sejas! Tajās atmirdzēja laime un prieks. Viņus iepriecēja gaišā rītdiena. Nebiedēja grūtais, atbildīgais darbs. Par to viņi saņēma labu atalgojumu. Bija iespējams iegādāties visu, ko esi iekārojis, sakrājot naudu. Pārtikas veikali apmierināja lielākos gardēžus. Laši, līdakas, nēģi, zandarti, butes, lucīši utt. – žāvētā un svaigā veidā. Katru dienu zvejnieki zivis pieveda svaigas. Desas – grūti būs nosaukt visas šķirnes: dūmu, salami, tējas, zilcdesa, aknu, Krakovas, poļu, ungāru, brāt-, jakt- (mednieku) desiņas, cīsiņi ar "ādiņu" utt. Dažādi žāvētu, sautētu šķiņķu veidi un ruletes. Banāni, vīnogas, aprikozes, "firziki" (persiki), ananāsi, vīģes u.c. dienvidu augļi. Nerunājot par vietējo pārpilnību: āboliem, bumbieriem, plūmēm utt.
Vairāku marku velosipēdi, ārzemju un vietējie, "Erenpreis", "Latwello", "Ozolnieks", "B.S.A.", sporta un šosejas riteņi. Automašīnas tirgoja visdažādāko ārvalstu firmu pārstāvniecībās – veikalos: "Hupmobile", "Ford", "Renault", "Citroen", "Hanomage", "Mercedes Benz", "Chrysler", "Buick", "Chevrolet", "Dodge", "DKV", "Studebecker", "Anglo-Darnler" u.c. Motocikli: A.J.S., B.S.A., "Rudge", "Ariel", "BMV", "Indian", "Harley Davidson".
Kāpēc to visu uzskaitu? Ar to gribu pierādīt, cik Rīgā šai laikā bijuši pārticīgi, pat bagāti pilsoņi. Bez peļņas šīs firmas, veikali būtu bankrotējušas. Ko tikai neražoja Latvijā! VEF-s: telefona aparātus un centrāles, radio aparātus un uztvērējus, radiotelefonus, fotoaparātus, kā "Minox" – mazāko pasaulē, konstruktora Irbīša konstruētās privātās lidmašīnas, kuras pasaules gadatirgū ieņēma 3. vietu, gludekļus, baterijas, dažādas instalācijas slēdžus, spuldzes utt.
"Vairogs" (tagadējā RVR), izpildīja pasūtījumus priekš Padomju Savienības. Bez preču un klases vagoniem ražoja arī smagās automašīnas, kā arī vieglo mašīnu "Vairogs-Fords". Izgatavoja arī lauksaimniecības mašīnas, zirgu pakavus, naglas u.c. Bija art Turbīnu fabrika kuras produkcija gāja uz laukiem mazajām elektrostacijām un dzirnavām. Vesela rinda aušanas fabrikas : "Rīgas audums" – auda zīdu, "Rīgas manufaktūra" – auda kokvilnu, vēl Zasulauka un Juglas manufaktūras. Akciju sabiedrība "Imanta" eksportēja audumus uz pārējām Baltijas valstīm un Krieviju. Pie lielākajiem uzņēmumiem vēl jāmin "Aug. Kurau" drāšu austuve, Cementa rūpnīca, kura arī eksportēja savu produkciju uz ārzemēm, akciju sabiedrības rūpnīcas "Kaļķis" un "Ogle" , ķīmijas rūpnīcas "Nitra" un "Borsils baltais", tabakas fabrikas "Makapar", "Latvija", "Rūtenberg". Trīs cukura fabrikas visbeidzot konfekšu fabrikas: "Ķuze", "Gegingers", "Laima". Nav iespējams nosaukt visus uzņēmumus un darbnīcas, lielākas vai mazākas firmiņas. Tās kopumā nodrošināja cilvēkam nepieciešamo preču sortimentu; mēbeles, apģērbu, apavus, šīferi, papi, papīru, un tamlīdzīgi.
Pa Rīgas ielām kursēja skaisti autobusi, tramvaji un lieliski taksometri. Un kur tad privātās mašīnas! Lieliski restorāni un nakts klubi. "Alahambra", "Fokstrodīle", "Lido", "Jāņa pagrabs", "Romas pagrabs", "Mazais Vērmanes dārzs", "Sansusī", "Dzintarpils", "Baloži", "Esplanāde" "Staburags", "Tempo", "Piena restorāns". Arī skaistas kafejnīcas: "Luna", "Otto Švarcs", "Rioza", "Kalt", "Kaija" "Fogels" "Rigerts" u.c. Esmu atkal novirzījies no savas galvenās tēmas. Pa šo laiku tiku kalis akmeņus Tiesu pils ēkai (tagadējā Ministru Padomei). Tas bija valsts pasūtījums. Es nokalu divus granīta kolonas posmus un augšējo "šķīvi" (veselas sezonas darbs). Darbs, kas prasa diezgan augstas klases amatnieka kvalifikāciju. Arī Finansu ministrijas nams bija valsts pasūtījums. Abas šīs ēkas izcēlās ar tā laika moderno stilu, ar monumentālo apdares darbu vērienu, kā ārpusē, tā arī iekšpusē. Skaists amatnieku roku darbs. Klasiski skaidrs un bagāts interjers, sākot no parketa, beidzot ar lustrām. Finansu ministrijas ēkai izkalu smilšakmens dzegas un karnīzes.