19. nodaļa. 8. marts
Samara, Samara Oblast, Russia

8. marts

Šajā valstī 8.marts ir ieguvis pilnīgi pretēju rezultātu kāds bija cerēts pirms simts gadiem cīnoties par dzimumu vienlīdzību. Ir grūti nosaukt par dzimumu vienlīdzību to, ka 8.martā sabiedriskais transports ir par brīvu sievietēm, bet ne vīriešiem. Brīvdienu gan par laimi bija iedevuši arī vīriešiem. Arī piektdiena bija brīva, bet tā būs jāatstrādā rīt. Tā kā pēc trīs brīvdienām būs sešu dienu darba nedēļa.
Bijām apskatīt Samāru no augšas, to ir iespējams izdarīt stacijas kupolā, bet ir nepieciešams iepriekš pieteikties, kā arī par to ir jāmaksā un apskate notiek stacijas darbinieka uzraudzībā. Man jau kā izbijušam padomju pilsonim pirmā doma par to, kādēļ tas ir tā, bija, ka neļaus fotografēt tur un tur, un kur nu vēl vilcienus. Pārsteidzošā kārtā fotografēt varēja visu, tas nozīmē, ka visu valstiski nozīmīgo viņi ir paslēpuši apmeklētāju skatam. Gan jau, ka īsts terorists arī no manām fotogrāfijām spētu saprast pietiekami. Viens ir skaidrs, šis gājiens būtu jāatkārto vasarā, jo tad pilsēta noteikti izskatās daudz citādāka.

Iesākumā mūs aizveda parādīt ziemas dārzu ar strūklaku, kurš ir ierīkots stacijas 6.stāvā un virs šī ziemas dārza tad arī ir izveidots stacijas kupols. Pilnīgi bezjēdzīgs resursu izlietojums, jo tam ziemas dārzam jau neviens cilvēks no malas vispār piekļūt nevar.

Sportivnaja uļica – pāris kvartālus uz priekšu ir mans bērnudārzs.

Pirmo reizi šajos četros mēnešos redzēju Samāras upi. Kaut kā uz to pusi nekad nesanāk doties.

Jau divas nedēļas cītīgi esmu apmeklējusi mākslas skolu. Sākumā gan bija grūti norīt to krupi, ka četrus gadus trīsreiz nedēļā cīnījos, lai tiktu pie mākslas skolas diploma, bet nu viss ir piemirsies un nākas sākt no jauna. Tomēr ar mani nav tik traki, ka es censtos apmuļķot skolotāju un vilkt līnijas gar otru zīmuli, jo nevar taču būt, ka īsti mākslinieki neizmanto lineālus. Pa šiem desmit gadiem bija piemirsies, cik laba sajūta ir sēdēt un vienkārši zīmēt, pats process, ne rezultāts. It īpaši tagad, kad atzīmes neviens neliek, un pat, ja es sagleznotu šedevrus, uz mājām es tos īsti nevarētu paņemt. Šodien sākām gleznot ar akvareļiem. Secinājums viens, pēdējos divdesmit gados mākslas jomā bijušās PSRS teritorijā apvērsums nav noticis, zīmuļi tie paši koh-i-nor, akvareļkrāsas no Pēterburgas un otiņas no vāverēm. Kā arī mākslas skolām nez kādēļ ir tieksme izvietoties daudzdzīvokļu mājās. Ja Saldū tā bija mājas bēniņos, tad šeit mākslas skola ir mājas pirmajā stāvā.

Vēl man ir iekrājusies kaudzīte ar fotogrāfijām, cik ļoti uzbāzīgi Krievijā cilvēki izprot kapitālismu. Katru iespējamo un neiespējamo mājas sienu un lietu uz ielas viņi pamanās aplīmēt ar reklāmām. Kā arī ielu malās ir ļoti daudz kiosku, kuros var nopirkt it visu dzīvei vajadzīgo. Patiesībā šeit varētu ļoti labi iztikt neejot iekšā lielveikalos. Es gan neesmu radusi kioskus ielu malās uztvert par vietām, kurās var nopirkt ko lietderīgu, tādēļ tikai palēnām sāku pamanīt, ka tādi ir. Trakākais, ka katrai precei ir savs kiosks – maizei, olām, žāvētām zivīm, alum, alkoholam, cigaretēm, mobilajiem telefoniem, dvd diskiem. Mums blakus mājā šonedēļ atvēra jaunu pārtikas veikalu un kā jau pienākas pirmajā dienā pircējiem deva dāvanas, pretīgus sausiņus ar ķiršu garšu un saulespuķu sēklas.

Pašā sākumā, kad es šeit atbraucu, es nespēju saprast, kādēļ visi stabi ar aptīti ar metāla sietiem, gandrīz kā koki pie kanāla Rīgā.

Tikai pēc krietna laika es sapratu, ka tas ir dēļ reklāmām.

Tomēr ir arī varoņi, kas spēj pielīmēt reklāmu pie drāšu žoga.

Arī pret dzīviem kokiem nekāda respekta nav. Turklāt ļoti daudz šo reklāmu ir pavērstas pret brauktuves daļu. Reiz pat redzēju, ka kāds ar šādu reklāmu centās pārdot superdārgu māju.

Pilnīgi normāls tirdzniecības centra noformējums. Turklāt visbiežāk tirdzniecības centri iekšpusē sastāv no daudziem labirintiem un maziem ūķīšiem, kuros neko negribas pirkt.

Tie, kas nevar atļauties kiosku, vienkārši noliek galdu uz ielas un tirgojas.

1Samāra