3. nodaļa. Elektrības ierīkošana
Ķoņu pagasts, Valmieras novads
AtšifrējaIlze Ļaksa-Timinska

Elektrības ierīkošana

Līdz elektrības ierīkošanai, apgaismošanai lietoja petrolejas lampas. Uz kūtīm gāja ar vējlukturi (sikspārnis) ar apaļu stikla bumbu. Sākumā bija vējlukturis- lākturis no ar 4 stikla sāniem un neliela petrolejas lampiņa. Tādus lākturus vējš nedzēsa. Vecos laikos apgaismošanai lietoja tikai skalus un aitas tauku sveces. Pirmā pasaules kara laikā petroleja bija grūti dabūjama, tad lietoja visādas ploškas ar tauku pildījumu ar dakti vidū. Arī karbīda lampas.
Rūjienā elektrību sāka ražot ar tvaika katlu 1915. gada rudenī. Laukos elektrību sāka lietot pēc otrā pasaules kara, kad no Ķeguma uzbūvēja līniju no Valmieras caur Mazsalacu uz Rūjienu. Ķoņu pagastā elektrības līniju no Rūjienas uzbūvēja 1959. gadā līdz Ķoņu muižai kolhoza Cīņa teritorijā. Tikai 1960. gadā izbūvēja arī elektrības līniju Kirovu kolhozā un tad arī Bēkās iedeva elektrību. Elektrība Bēkās sākās 14. augustā 1960. gadā. Katru gadu elektrību patērē ap 900 kilovatstundas par 4 kap. kilovatstundā. Ūdens sūknēšanu dzīvoklī ar elektrību uzsāka 1977. gadā. Gāzi uzstādīja 1967. gadā. Katru gadu izlietoja 4-5 balonus gadā.

Kamēr vēl nebija gāzes pavardu, tad izmantoju elektrības pavardu un cepeškrāsni.

1Ķoņu pagasts