15. nodaļa. Aitu mazgāšana
Ķoņu pagasts, Valmieras novads
AtšifrējaIlze Ļaksa-Timinska
Labots2018-12-20 17:13:57
AtšifrējumsSiena laikā dažas dienas ganos gāja arī mans brālis Rihards man tad bija pļavā jāved gubiņas pie šķūņa. Pēc pļavu nopļaušanas un kad atāls bija ataudzis, tad govis ganīja arī uz pļavām un arī uz āboliņa atālu.

Aitu mazgāšana

Katru gadu aitas cirpa 2 reizes. Pavasarī un rudenī. Pirms aitu cirpšanas pavasarī aitas mazgāja Juldurgā nelielā līcī. Apm 200 m uz rītiem no linu mārkiem. Mazgāšanu veica mana māte un kalpones. Aitas pēc mazgāšanas turpat paganīja saule un vējā lai apžūst. Mazgāšanu veica siltā saulainā dienā maija mēnesī.

25.03.1982.

Linu mārki

Pēc māju iepirkšanas 1892. gadā katru gadu bankai bija jāmaksā 300 zelta rubļi par aizdoto naudu mājas pirkšanai + vēl procentes. Vajadzēja daudz naudas arī nodokļiem un darba spēka algošanai. Ienākumus tad guva no mājlopu pārdošanas, labības pārdošanas un liniem. Lini un linsēklas bija tad galvenais naudas avots saimniecībai, jo pienu tad vēl nepārdeva. Bija tikai pašu uzturam. Linus sēja vienu lauku. 6 laukus sējas kārtā. Viens lauks bija 7-8 ha. Linu mērcēšanai vajadzēja ūdeni. Upītē nebija

Aitu mazgāšana

1Ķoņu pagasts