17. nodaļa. Akmeņu novākšana no laukiem
Ķoņu pagasts, Valmieras novads
AtšifrējaIlze Ļaksa-Timinska
Labots2018-12-20 17:14:49
Atšifrējumsatļauts linus mērcēt, jo tad samaitāja ūdeni un tad bija kaitīgi zivīm un vēžiem. Vajadzēja rakt mārkus. Tika izrakti 6 linu mārki pie upītes pļavas līcī ap 200 metri no ceļa tilta uz ziemeļu pusi. Katrs mārks bija 6-8 metri garš un 4-5 metri plats. Dziļums uz leju 1-1,5 m. Ūdeni ielaida mārkos no upītes Juldurgas. To tad aizdambēja un ūdens pārpludināja pļavu un ietecēja arī mārkā. Linu stiebriņus pēc atpogaļošanas salika maisos, pārlika virsū alkšņu žagarus un tos noslodzīja ar akmeņiem. Lini mirkst 1-3 nedēļas pēc linu apstrādes. Tad tos izcēla ārā, izstādīja uz lauka un žāvēja.

31.03.1982

Akmeņu novākšana no laukiem.

Labots2018-12-20 17:17:05
Atšifrējumspapuves laukiem rūpīgi nolasīja visus akmeņus un noveda malā un arī pie mājas. Akmeņu kaudze pie kūts ir radusies pamazām saliekot no lauku akmeņus. Arī no āboliņu laukiem nolasīja visus akmeņus. Tāpat arī no vasarāju sējumiem. Dažas kaimiņu saimniecības lielos akmeņus nogremdējuši zemē blakus akmeņiem izrokot bedri un tad to akmeni tanī ieveļot. Tā darīja Meršu saimniecībā un arī citās. Bēkas tādam veidam nepiebiedrojās. Lielu akmeņu vešanai bija speciāli rati.

31.03.1982.

Dažādu lietu aizdošana kaimiņiem.

Daudz un dažādas lietas tika aizdotas kaimiņiem. Tāds lietas bija: kāpostu ēvele, cūku plucināmā sile, svari, maisu vāģīši, alus mucas, aužamās ķemmes, (šķieti) sera rati, salmu segas, arī zirgi pie kuļmašīnas, visvairāk tika aizdots tuvākajiem kaimiņiem Čāmas (tagad Saktas) Meršiem, Jaunmūļām, Kalēju Lungām un arī Bēkas saviem kaimiņiem aizņēmās dažādas lietas kā sera ratus, zirgus u. c.

Akmeņu novākšana no laukiem

Agrāk Bēkas mājās laukos ir bijuši diezgan daudz akmeņu, gan lieli, gan mazi. Daudz akmeņu novākti ceļot saimniecības ēkas: kūti, riju, un pirti un citus. Lielos akmeņus pirms novešanas no lauka saspridzināja iekaļot tanīs caurumu, un tās piepildīja ar spridzināmām vielām. Akmeņu spridzināšanu laukos un pļavās veica ap 1907-1908 gadu. Tad laukos un pļavās saspridzināja un tos noveda no lauka. Bija speciāli akmeņu spridzinātāji. Arī mazos akmeņus novāca no lauka. Katru gadu no papuves laukiem rūpīgi nolasīja visus akmeņus un noveda malā un arī pie mājas. Akmeņu kaudze pie kūts ir radusies pamazām saliekot no lauku akmeņus. Arī no āboliņu laukiem nolasīja visus akmeņus. Tāpat arī no vasarāju sējumiem. Dažas kaimiņu saimniecības lielos akmeņus nogremdējuši zemē blakus akmeņiem izrokot bedri un tad to akmeni tanī ieveļot. Tā darīja Meršu saimniecībā un arī citās. Bēkas tādam veidam nepiebiedrojās. Lielu akmeņu vešanai bija speciāli rati.

1Ķoņu pagasts
(Ķoņu pagasts, Valmieras novads)