21. nodaļa. Telefona ierīkošana
Ķoņu pagasts, Valmieras novads
AtšifrējaIlze Ļaksa-Timinska

Telefona ierīkošana

Telefonu Ķoņu pagastā ierīkoja 1939. gadā vasarā. Telefonu centrāle bija Ķoņu krogā jeb Tilta krogā blakus veikalam. Pavisam bija 30 abonementi. Ķoņu pagasta Beķās bija Ķoņi 9. Telefons pastāvēja līdz 1944. gada rudenim kad ienāca krievu karaspēks, tad izpostīja telefona centrāli un atjaunoja tikai ap 1979. gadu, bet tad Bēkās vairs nerīkoja telefonu, jo tas maksāja ļoti dārgi.

31.02.1983.

Zivju zvejošana Juldurgā

Pavasarī pēc plūdiem sākās zivju zveja. Galvenie zvejas rīki bija žebērklis (cērtamais), šmaugi un murdi. Saulainās dienās gāju gar Juldurgas malu un kad ieraudzīju kādu zivi tad ar žebērkli aizcirtu. Lietojām arī no zirgu astes astriem pagatavotu šņori to piesienot kārts galā: To lietoja galvenā kārtā līdaku ķeršanai. Juldurga bija šādas zivis: līdakas, raudas un lucas (vēdzeles). Lietoja arī no tīkla pagatavotu būri. Zvejot gājām gar Juldurgas malu, dažreiz līdz pat tās ietekai Rūjā. Un Rūjā zvejot mēs negājām. Daudz zivju jau nedabūjām, 5-6 līdakas, kādus 2-3 lucas un dažreiz arī kādu raudu. Vēžot gājām arī, bet reti. Vēži jau bija Juldurgā daudz.

Telefona ierīkošana

1Ķoņu pagasts