AtšifrējaMaigaJankevica
Labots2022-04-01 13:52:08
Atšifrējumssasaukuši ļaudis un plēsušies un dzēruši un dažādas nekārtības strādājuši. Un mazais velns pierakstījis pilnu grāmatu. Nu ir pienācis laiks kad velnam jāiet uz elli viņš paņēmis divas mucas stipro dzērienu un savu grāmatu un gājis uz elli. Devis vecam velnam dzert stipro dzērienu vecais velns izdzēris vien ar pus [pusi] mucas stipro dzērienu. Tad tas sācis trakot pats elleij [ellei] virsū elle velnam virsū tā bījis jābaidās ka tik elle nesagāžās. Un kad tas izgulējies tas šo stipro dzērienu nosaucis par sīvo un teicis kā tas ir tiešām labs ļaunuma iemiesotājs un tā stiprais dzēriens dabūjis vārdu sīvais.

A. Radziņš Valmieras pagasta Arājos 62 g. vecs.

987

30) Spīganas.
Reiz bijusi kāda ragana kas ar savu meitu gājusi spīganās. Pie tā saimnieka dzīvojis kāds puisis. Reiz māte ar meitu saziedušās ar smeriem un izskrējušas pa skursteni ārā. Puisis visu to redzēdams apsējis kublu ap viduci ar virvi un izskrējis pa skursni [skursteni] un nonācis tur pat [turpat] kur saimniece ar meitu. Meita redzēdama puisi tā teikusi māt māt Janis ar lielo škoveni ar klāt. Bet māte tik slaukusi pienu kublā un tad aizskrējuši uz māju bet meitai par to kā runājusi bījis jāpaliek divas nedēļas. Puisis aizgājis
Atšifrējumsno saimnieces jo tam nepaticis kā tam ir jādzīvo pie raganām.

A. Radziņs Valmieras pagasta Arājos 62 g. vecs.

988

31) Saimnieks un velni.
Vecos klaušu laikos dzīvojis saimnieks kas viens pats apstrādājis savu saimniecību. Bet puisis gājis katru dienu muižas klaušās. Puisis atbraucis sesdienas [sestdienas] vakarā no muižas saimnies [saimnieks] sacījis lai ejot izņemot linus no mārka puisis pabrīnījies un teicis kā viņš viens nevarot to vairs izdarīt. Saimnieks teicis lai paņem trīs lapas trīs akmenus trīs saujas linu un nosviež tos pie mārka zmē [zemē]. Te sākuši nakt no mārka lini akmeņi un lapas. Puisis noteicies ak Pestītāj kas te to strādnieku. Uzreis [Uzreiz] viss pazudis vairāk nekas nav bījis redzams kā tas ko puisis palicis. Nu tas gājis un stāstījis kā lini nemaz nav nākuši no mārka ārā. Saimnieks to sabāris ko šis muļķības runājot. Puisim gadījies reiz agrāk pārnākt no klaušām un vēl nebījis vakars viņs iedams gar riju redzējis kā saimnieks kuļ rudzus tas izmetis [izmeties] pa rija [rijas] durvīm tūlīt klājiens klājies un rudzi kulušies saimnieks paņemis trīs skalus pielaidis uguni un gājis klājienam riņķī un skaitījis pamaļām [pa malām] pamaļām [pa malām] salmi novietojušies vienā kaktā pelavas vienā

Spīganas

Reiz bijusi kāda ragana, kas ar savu meitu gājusi spīganās. Pie tā saimnieka dzīvojis kāds puisis. Reiz māte ar meitu saziedušās ar smēriem un izskrējušas pa skursteni ārā. Puisis, visu to redzēdams, apsējis kublu ap viduci ar virvi, izskrējis pa skursteni un nonācis turpat, kur saimniece ar meitu. Meita, redzēdama puisi, teikusi: "Māt, māt, Jānis ar lielo šķoveni ar klāt!" Māte tik slaukusi pienu kublā un tad aizskrējuši uz māju, bet meitai par to, ka runājusi, bijis jāpaliek divas nedēļas. Puisis aizgājis no saimnieces, jo tam nepaticis, ka tam ir jādzīvo pie raganām.

1Arāji
("Arāji", Valmieras pagasts, Valmieras novads, LV-4219)